Kannanotot

Ajankohtaista

Muovijoulukuusi ei varista neulasia, mutta sisältää elimistölle vaarallista kemikaalia

10.11.2015 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototUutisnauha

Äänestimme parlamentin ympäristövaliokunnassa tänään kumoon komission esityksen sallia DEHP-kemikaalin käyttö seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi eteenpäin.

DEHP-ftalaatti on teollisesti käytetty kemikaali, jota käytetään PVC-muovissa pehmentimenä. Sitä on löydettävissä monissa arkisissa tuotteissa, kuten vaatteissa, huonekaluissa, kengissä, rakennusmateriaaleissa sekä myös eräässä ajankohtaisessa kulutustuotteessa – muovijoulukuusessa.

DEHP-ftalaattia on käytetty teollisuudessa jo pitkään ja se on ensimmäinen kemikaali, jolle annettiin EU:n kemikaalilainsäädännössä erityistä huolta aiheuttavan aineen nimike. Käytännössä nimike tarkoittaa sitä, että kemikaali tulisi aina pyrkiä korvaamaan vaihtoehtoisin keinoin. DEHP-ftalaatilla on useita tutkittuja terveyshaittoja, kuten sperman laadun heikkeneminen. DEHP on kielletty EU:ssa esimerkiksi elektroniikkatarvikkeissa sekä lasten leluissa.

Tämän päivän äänestys on osa pidempää keskustelua siitä, miten hormonaalisia haitta-aineita tulisi säädellä tiukemmin EU-tasolla. Saamme jatkuvasti lisätietoa kemikaalien haittavaikutuksista – ja sitäkin enemmän on olemassa vaikutuksia, joista ei toistaiseksi ole tutkimustietoa – mutta silti poliittisten päätösten teko takkuaa.

Hormonaalisille haitta-aineille on ominaista se, että ne vaikuttavat erityisesti kehitysvaiheessa olevaan elimistöön. Sikiöt ja murrosikäiset nuoret ovat suurimmassa altistumisvaarassa haitta-aineiden vaikutuksille. Haitta-aineet voivat vaikuttaa erittäin pieninäkin annoksina, minkä vuoksi niiden riskitekijöitä on ollut vaikeampi löytää suurten altistusmäärien kokeissa.

Ominaislaatuista hormonaalisille haitta-aineille on myös se, että niiden vaikutukset voivat ulottua useiden sukupolvien yli ja ne voivat olla dramaattisimpia altistuneiden lastenlasten kohdalla. Ennen 1970-lukua DES-yhdisteelle altistuneiden henkilöiden jälkeläisissä löydetään yhä kemikaalin aiheuttamia haittoja.

Aihetta koskevaa tutkimustietoa on kerätty jo vuosikymmenten ajan. Tieto on yhä epätäydellistä, mikä on osaltaan johtanut siihen, että toimivaa lainsäädäntöä on ollut vaikea luoda. Toisaalta monista tällä hetkellä käytössä olevien kemikaalien haittavaikutuksista on pitävää tutkimustietoa, mutta silti niiden käyttöön ei ole puututtu.

Pitkäaikaisvaikutteisten ja silmille näkymättömien oireiden ollessa kyseessä ihmismieli vähättelee riskin suuruutta. Näkyvät epämuodostumat saavat meidän toimimaan varmemmin kuin tieto siitä, että jokin aine aiheuttaa syöpää kymmenien vuosien päästä.

On kuitenkin toimittava ennen kuin on liian myöhäistä. Tieteellinen epävarmuus ja jatkuva muutos eivät ole hyviä perusteluja olla toimimatta. Parempi noudattaa varovaisuusperiaatetta kuin huomata kymmenen vuoden päästä, että jo pienten määrien pitkäaikaisaltistus johtaa vakaviin häiriöihin hormonaalisessa toiminnassa. Tai että kahden kemikaalin yhteisvaikutus olikin toisenlainen kuin miten ne käyttäytyivät erillään testattuina.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista