Ajankohtaista

Kuukauden puheenaihe
Maaliskuu 2024

Naisten oikeudet eivät ole omantunnon kysymys

Ranska hyväksyi maanantaina perustuslakimuutoksen, joka kirjaa aborttioikeuden maassa perustuslailliseksi oikeudeksi. Muutos hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä äänin 780–72.

Aborttioikeus täytyy saada kaikkialla EU:ssa perustuslailliseksi oikeudeksi. Ranskan päätös on paras tasa-arvouutinen kuukausiin.

Olisi toivottavaa, että koko EU:ssa ja myös Suomessa vallitsisi yhtä yhtenäinen näkemys naisten oikeuksien edistämisestä. Kuitenkin anti-gender-liike on voimissaan, ja Suomessakin diskurssi on menossa aivan päinvastaiseen suuntaan. Jopa hallitusneuvotteluissa on ollut esillä lääkäreiden omantunnonvapaus aborttien tekemisessä.

Naisten oikeudet eivät ole omantunnon kysymys. Aborttien tekeminen tarpeen vaatiessa kuuluu yhtenä olennaisena osana naistentautien ja synnytysten erikoislääkärien työhön.

Gynekologiksi hakeutuvien on tehtävä moraalinen pohdintansa jo ennen ammatinvalintaa. Samanlaisia työn sisältöön sitoutumiseen liittyviä kysymyksiä joutuvat pohtimaan myös papit uskonnon tai poliisit voimankäytön suhteen. Aborttioikeutta ei voi alistaa lääkäreiden omantunnon ja armollisuuden varaan. Abortti ei ole kenellekään huvitus tai harrastus, vaan siihen turvaudutaan olosuhteiden pakosta ja usein silloin, kun aborttia tarvitsevan fyysinen terveys, jaksaminen tai mielenterveys on vaarassa.

Vaikka abortti on valtaosassa EU-maista laillinen, omantunnonvapaudesta johtuvia lieveilmiöitä näkyy selvästi osassa jäsenmaita. Esimerkiksi Italiassa lähes seitsemän kymmenestä gynekologista kieltäytyy tekemästä aborttia omantunnon perusteella. Vaikka abortti on maassa laillinen, moni italialainen nainen ei sitä tosiasiassa saa – ja tämä vaarantaa naisten hengen joka päivä.

Naisen henki ja elämä on yhtä arvokas kuin muidenkin. Aborttiin on oltava jokaisessa EU-maassa aito, tosiasiallinen oikeus.

Tasa-arvokehitys on yleisesti Suomessa matkalla huolestuttavaan suuntaan. Euroopan tasa-arvoinstituutin tasa-arvoindeksi viime vuodelta kertoi, että Suomi on tippunut vuoteen 2020 verrattuna tasa-arvon tilassa neljä pykälää, neljänneltä sijalta kahdeksannelle. Vuodesta 2022 vuoteen 2023 Suomi tippui indeksissä pisteen verran.

Naisten sivuuttamisen ja vähättelyn on aika loppua. Naisilla on sanottavaa politiikassa, urheilussa ja työ- ja talouselämässä – kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Esimerkiksi Puolan viimesyksyisissä vaaleissa naiset lähtivät joukolla vaaliuurnille, koska halusivat muutosta muun muassa naisten oikeuksia polkevaan aborttilainsäädäntöön. He vaikuttivat voimakkaasti vaalitulokseen, joka on laajasti todettu voitoksi demokratialle ja oikeusvaltiolle.

Aiemmat kuukauden puheenaiheet

Sirpa livenä ja linjoilla

20huhtikuu

Eurooppa-seminaari, Tammela

20huhtikuu

Martat 125 vuotta -messut ja juhlagaala kello 12.00-19.00, Tampere-talo

21huhtikuu

Marttaliiton vuosikokous kello 14.00, Tampere-talo

Sirpa on toiminut Marttaliiton hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2018 alkaen ja on jälleen ehdolla hallituksen puheenjohtajaksi.

29huhtikuu

Helsingin yliopiston ympäristötaloustieteen opiskelijat Vuorovaikeutus ry:n eurovaalipaneeli kello 17.00-18.30, Saarikoski-matto, Oodi-kirjasto, Helsinki

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Sirpa somessa