Ajankohtaista

Kuukauden puheenaihe
Toukokuu 2024

EU:n tasa-arvoelindirektiivi hyväksyttiin – tärkeä askel eteenpäin EU:n syrjinnän­vastaisessa lainsäädännössä

Euroopan parlamentti antoi 10.4. lopullisen hyväksyntänsä EU:n tasa-arvoelinten minimistandardeja koskevalle direktiiville. Olen toiminut direktiivin toisena pääneuvottelijana Euroopan parlamentissa.

Tämä on hieno hetki Euroopan syrjinnänvastaiselle lainsäädännölle. Direktiivin ansiosta syrjinnän uhrit saavat EU:ssa jatkossa aiempaa tasapuolisempaa tukea ja apua syrjintää vastaan. Avunsaanti ja avun laatu ei saa koskaan riippua uhrin asuinmaasta. Tämä lainsäädäntö on todella kansalaisia varten.

Kansalliset tasa-arvoelimet, jotka auttavat ja puolustavat syrjinnän uhreja jokaisessa EU-maassa, pystyvät jatkossa paremmin toimimaan uhrien hyväksi. Suomessa tätä tehtävää hoitavat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutettu.

Konkreettisesti Suomessa lainsäädäntö vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisiin toimiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetut voivat ryhtyä, kun syrjinnän uhri ottaa heihin yhteyttä, tai kun ne itse havaitsevat yhteiskunnassa syrjiviä käytäntöjä ja rakenteita. Tasa-arvoelimille pitää esimerkiksi jatkossa taata ainakin yhdenlainen keino edustaa syrjinnän uhreja oikeudessa.

Olen iloinen siitä, että direktiivi on nyt hyväksytty. Jokaisessa EU-maassa on varmistettava tasa-arvoelinten ehdoton itsenäisyys poliittisesta ja muusta ulkoisesta vaikuttamisesta, taattava elimille tarpeeksi hyvät resurssit, jotta ne voivat tehdä työnsä, ja antaa niille oikeuksia toimia syrjintätapausten oikeuskäsittelyissä uhrin apuna.

Parlamentti onnistui neuvotteluissa sisällyttämään direktiiviin myös komission ehdotusta tarkemman tavan määritellä sovittelumenettely, joka on jatkossa taattava uhreille jokaisessa EU-maassa mahdollisena tapana saada oikeutta.

Tiedämme, että moni syrjintää kokenut ei halua edetä asiansa kanssa oikeusprosessiin asti ja saattaa näin ollen jäädä vaille oikeutta. Siksi on todella tärkeää, että jokaisessa EU-maassa on tehokas matalan kynnyksen keino, jota kautta asialle saadaan uhrin oikeuksia tukeva päätös ilman, että asia on vietävä oikeuteen.

Tasa-arvoelindirektiivi on tärkeä siksi, että saamme käytännössä laitettua toimeen EU:n syrjinnänvastaista lainsäädäntöä.

Esimerkiksi vuosi sitten hyväksytty palkka-avoimuusdirektiivi ei todellisuudessa toimi, ellei meillä ole tasa-arvoelinten kaltaisia vahvoja toimijoita, jotka aktiivisesti havainnoivat syrjiviä rakenteita ja vaativat oikeutta syrjintää kokeneille.

Seuraavaksi jäsenmaiden täytyy laittaa direktiivi tehokkaasti toimeen ja osoittaa, että pelkät sanat eivät riitä, vaan syrjinnänvastaista lainsäädäntöä toteutetaan oikeasti. Jäsenmaiden täytyy varmistaa, että direktiivin tavoitteet toteutuvat laadukkaasti mahdollisimman pian.

Direktiivin asettamat vaatimukset tasa-arvoelinten toimintaedellytysten parantamiseksi on sisällytettävä jokaisen EU-maan lainsäädäntöön vuoteen 2026 mennessä.

Aiemmat kuukauden puheenaiheet

Sirpa livenä ja linjoilla

23toukokuu

Sosten EU-vaalipaneeli kello 9.30-11.00, Eurooppasali, Helsinki

23toukokuu

Yleisötilaisuus ja kahvit kello 13.30-14.15, Kouvola

23toukokuu

Sadankomitean, Rauhan isoäitien ja Ydin-lehden eurovaalipaneeli kello 17.00-19.00, Kulttuuritila Nuijamies, Valtakatu 39, Lappeenranta

24toukokuu

Puhe ja paneelikeskustelu kello 9.00-10.15, Valkoinen Sali, Aleksanterinkatu 16–18, Helsinki

SFS:n "Vihreä siirtymä tulevaisuuden standardina" -tilaisuus

25toukokuu

Sirpa tavattavissa Maailma kylässä -festivaaleilla, teltta T643, Suvilahti, Helsinki

26toukokuu

Facebook-live kello 12.00

26toukokuu

Sirpa tavattavissa Maailma kylässä -festivaaleilla, teltta T643, Suvilahti, Helsinki

27toukokuu

Tehyn ja Lääkäriliiton vaalipaneeli kello 9.00-11.00, Arvo-kabinetti, Mäkelänkatu 2 A, Helsinki

29toukokuu

EETUn ja Senioriliiton EU-vaalipaneeli kello 10.30-12.00, Cinema Orion, Helsinki

30toukokuu

Eurooppalainen Suomi -kiertueen vaalipaneeli kello 16.00-18.00, Jyväskylän kaupungintalo

31toukokuu

DIAK:n vaalipaneeli kello 10.00-12.00 (etänä)

Sosiaalisesti kestävä Eurooppa

6kesäkuu

Tavattavissa Salon torilla kello 10.00-11.00

6kesäkuu

Kaarinassa kello 12.00-13.00

6kesäkuu

Eurooppalaisen Suomen kiertue kello 15.00-16.00, Vähätori, Turku

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Sirpa somessa