Ajankohtaista

Kuukauden puheenaihe
Tammikuu 2024

COP28-lopputulos osoittautui tyydyttäväksi, mutta silti riittämättömäksi 

COP28 päättyi keskiviikkona 13. joulukuuta. Aluksi hyvin epätoivoiselta näyttävät neuvottelut päättyivät kuitenkin jokseenkin tyydyttävään ratkaisuun. Ratkaisua voidaan pitää jopa merkittävänä fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisen osalta verrattuna edellisiin kokouksiin. COP28 nimittäin osoitti, että prosessi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi voi jatkua ja kansainvälinen yhteistyö yhteisen kriisin selittämiseksi on mahdollista. On ensisijaisen tärkeää, että kansainvälisellä yhteisöllä on pohjasopimuksia ja sitoumuksia ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Merkittävänä voidaan pitää kansainvälisen yhteisön osoittamaa ymmärrystä fossiilisten polttoaineiden luopumisen merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa. COP28 tulosta voidaan pitää ensimmäisenä askeleena kohti fossiilienergian aikakauden loppua. Pettymykseksi COP28-ilmastosopimuksessa sanamuodoille annettiin kuitenkin liian helposti periksi. Tekstissä nimittäin päädyttiin käyttämään termiä ”calls on”, joka voidaan kääntää suomeksi ”kehottamiseksi”. Maita siis kehotetaan luopumaan fossiilisista polttoaineista sen sijaan, että maille asetettaisiin tarkat vaatimukset. Kehottaahan voi aina, mutta se ei itsessään takaa, että kehotukseen myös vastataan ja toimeen ryhdytään.

Huolestuttavinta asiassa on kuitenkin aikajana, jolla fossiilisista polttoaineista luovuttaisiin. Tarkoituksena olisi saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. On siis odotettavissa, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä jatkettaisiin vielä useita vuosikymmeniä. Ovathan useat öljyntuottajamaat ja -yhtiöt avaamassa tälläkin hetkellä useita uusia öljyesiintymiä.

Fossiilista polttoaineista tulisi luopua huomattavasti ripeämmin. Tutkijat varoittavat meitä yhä kiihtyvästä ilmastonmuutoksesta ja toimiemme riittämättömyydestä. Olemme jo nyt niin lähellä käännekohtaa, jolloin eri ilmastonmuutoksen aiheuttamat luonnonilmiöt alkavat ruokkia toinen toisiaan ja kiihdyttämään ilmastonmuutosta entisestään. Siinä vaiheessa kätemme alkavat olla sidotut, sillä ilmastonmuutoksen aiheuttama dominoefekti jatkaa maapallon kuumentamista, vaikka fossiilisista luovuttaisiin yhdessä yössä.

On tärkeä tiedostaa, että fossiiliset polttoaineet ovat ilmastonmuutoksen alku ja juuri, eikä ongelma ratkea muulla kuin hanojen sulkemisella – jo vuosien 2030-2035 välillä. Avohaavaan kun ei paljoa laastari auta, mikäli haavaa ei ommella kiinni.

Erittäin huolestuttavana voidaan pitää öljy-yhtiöiden vaikutusvaltaa. Konferenssiin osallistui ennätysmäärä öljy- ja kaasuyhtiöiden lobbaria eli edunvalvojaa – noin 2 500 – nelinkertaisesti enemmän edelliseen konferenssiin verrattuna. Lisäksi konferenssia isännöi Yhdistyneiden arabiemiraattien valtiollisen öljy-yhtiön toimitusjohtaja Sultan Al Jaber. Al Jaber jopa väitti, ettei fossiilisten polttoaineiden luopumiselle ole tieteellistä perustetta ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi 1,5 °C. On suorastaan pöyristyttävää, että maailman valtiot antavat öljy-yhtiöiden sanella ilmastotoimien ehdot. Eihän tupakkayhtiökään ole oikea toimija määrittämään oikeita keinoja keuhkosyöpien ehkäisyyn. 

COP28:ssa sovittiin myös uudesta tappio- ja vahinkorahastosta, johon on tällä hetkellä luvattu noin 700 miljoonaa dollaria. Summa jää kuitenkin varsin minimaaliseksi, sillä arvioiden mukaan kehittyvät maat tarvitsivat rahoitusta vähintään 400 miljardia dollaria vuosittain ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen ja vahinkojen korvaamiseksi. Suomen lupaamat 3,3 miljoonaa ei hirveästi kehuja tai selkään taputteluja ansaitse. 

COP28 onnistui kuitenkin edistämään vihreää siirtymää muilla keinoin. Dubaissa sovittiin EU:n ehdotuksesta 130 maan välillä uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin kolminkertaistamisesta ja energiatehokkuustoimien kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä. Energiatehokkuustoimet ovat välttämättömiä tuotannon ja asumisen energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi. Energiankulutus ei voi loputtomasti kasvaa uusiutuvan energian myötäkään vaan energiatehokkuustoimia tarvitaan kestävään digitalisaatioon ja vihreään siirtymään. Muutenkin jälleen kerran EU:n keskeinen korvaamaton rooli ilmastosopimusneuvottelujen vauhdittajana korostui.

Toivoa kuitenkin on, sillä COP28-tulos oli symbolisesti merkittävä. Tulos ei kuitenkaan ole missään nimessä riittävä, minkä vuoksi painetta yhä kunnianhimoisimmille päätöksille, tavoitteille ja aikatauluille tulee lisätä. Ilmastonmuutoksen vastainen työ on vasta aluillaan, minkä vuoksi meidän on moninkertaistettava toimemme niin EU:n sisäisesti kuin kansainvälisestikin.

Kuva: Jordan Wozniak / Unsplash

Sirpa livenä ja linjoilla

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Sirpa somessa