Kannanotot

Sirpa sanonut

Vaikutusvalta tulee kansalta

14.6.2010 Sirpa sanonut

Väitteet europarlamentin pienryhmien suhteettoman suuresta vaikutusvallasta ovat harhaanjohtavia, totesi europarlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok.) kokoomuksen puoluekokouksessa Jyväskylässä lauantaina.

– Europarlamentti ei ole kaksinapainen kiikkulauta, jossa pienryhmät voisivat päättää, mihin lauta kallistuu. Parlamentissa ei ole kahtiajakoa synnyttävää hallitus-oppositio -asetelmaa, vaan enemmistöt vaihtuvat, muistuttaa Pietikäinen.

– Jokaisella puolueella on luonnollisesti tarve korostaa omaa merkitystään politiikassa. Kansanvaltaan kuitenkin kuuluu, että kukin ryhmä vaikuttaa äänimääränsä mukaisella osuudella.

Tilastonikkarit voivat tarkistaa, että kuluneen kymmenen vuoden aikana EPP on ollut Euroopan parlamentin täysistunnoissa pidetyissä äänestyksissä voittaneen kannan puolella useammin kuin yksikään muu ryhmä. Suurin ryhmä vaikuttaa myös eniten parlamentin poliittiseen asialistaan ja ryhmän jäseniä on eniten parlamentin vastuullisimmissa tehtävissä.

Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP-ryhmä) on Euroopan parlamentin suurin ryhmä 265 edustajalla. Sosiaalidemokraattien S&D -ryhmässä on 184 edustajaa ja liberaalien ALDE-ryhmässä 85 edustajaa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista