Kannanotot

Sirpa sanonut

Taloudellinen tasavertaisuus on arvokysymys

20.2.2009 Sirpa sanonut

20. helmikuuta 2009 vietetään ensimmäistä kansainvälistä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää. ”Maailmanlaajuisen eriarvoisuuden poistoa ja solidaarisuutta ei tulisi unohtaa etenkään nyt. Talouskriisi ja paheneva ilmastokriisi vaikuttavat eniten juuri vähäosaisiin”, muistuttaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) Brysselistä.

Yli viidesosa maailman ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Maailmassa on edelleen 75 miljoonaa peruskouluikäistä lasta, jotka eivät käy koulua. ”Koulutustavoitteen toteuttaminen on keskeinen tekijä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon voimaansaattamisessa. Taloudellinen eriarvoisuus voidaan varojen uudelleenjakamisen ja elvytyspakettien kautta poistaa muutamassa vuodessa tai vuosikymmenessä, mutta koulutuksellisen eriarvoisuuden vähentäminen kestää sukupolvia”, toteaa Pietikäinen. ”Koulutus on henkilökohtaisen kasvun ja elämänhallinnan peruste – edellytys sille, että voi osallistua yhteiskunnan ja ennen kaikkea itseään koskevaan päätöksentekoon”.

Talouskriisin vaikutukset näkyvät voimakkaimmin kehitysmaissa, mikä kasvattaa eriarvoisuutta entuudestaan. ”Kehitysmaiden talouden ja rauhan vakauttamiseksi on ensisijaisen tärkeää, että Euroopan unioni pitäytyy tavoitteessaan nostaa kehitysavun osuus 0,7 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2015 mennessä. Valitettavan usein taloudellinen tehokkuus tuntuu menevän ihmisten hyvinvoinnin edelle. Kyse on arvokysymyksestä – kestävä talous on hyvinvointimme edellytys, mutta sen tulee olla ihmistä varten”, Pietikäinen painottaa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista