Kannanotot

Sirpa sanonut

Superverkosta uuden energia-aikakauden lippulaivaprojekti

19.5.2009 Sirpa sanonut

”Suomen hallituksen ryhdyttävä määrätietoisesti ajamaan uuden eurooppalaisen kantaverkon rakentamista”

Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Satu Hassi (vihr.) järjestivät tänään Helsingissä ”Suomi ja superkantaverkko” -seminaarin, jossa politiikan, teollisuuden ja kansalaisjärjestöjen edustajat pohtivat keinoja niin kutsutun superkantaverkon ripeään rakentamiseen.

Tilaisuuden alkusanat lausunut Sirpa Pietikäinen tiivistää seminaarin sanoman: ”Uusi suujännitetasavirtaa käyttävä (HVDC) kantaverkko on uusiutuvien energianlähteiden suurimittaisen käytön edellytys. Useat tutkimukset osoittavat, että vuoteen 2050 mennessä on sekä teknisesti että taloudellisesti mahdollista nostaa uusiutuvien energioiden osuus reiluun 80 prosenttiin koko Euroopan energiantarpeesta.”

Satu Hassi katsoo, että Euroopan nykyinen sähkönsiirtoverkko on vanhentunut. ”Se on rakennettu perinteistä sähköntuotantoa varten ja suosii perinteisiä fossiili- ja ydinvoimaloita. Euroopasta puuttuvat rajat ylittävät vahvat kantaverkot. Kansalliset verkot on rakennettu suuria, keskittyneitä laitoksia varten. Uusiutuvaa energiaa taas tuotetaan pienemmissä yksiköissä, joita on lukumääräisesti paljon enemmän. Tuuli-, aurinko- ja biomassasähkön parhaat tuotantopaikat ovat eri maissa, minkä takia ’vihreää’ sähköä pitää pystyä kuljettamaan pitkien matkojen taa. Siihen sopii erittäin huonosti perinteinen vaihtovirtaverkko, jossa siirtohäviöt kasvavat pitkillä matkoilla suuriksi”, Hassi painottaa.

Pietikäinen muistuttaa, että suurjännitetasavirtaverkossa sähköenergian hävikki on noin 3 prosenttia jokaista 1.000 kilometriä kohden. ”Kun järjestelmässä on koko Eurooppa, sähkön saannin varmuutta on mahdollista lisätä. Sekä kulutuksen että tuotannon vaihtelua tasaa se, että verkko pystyy siirtämään sähköenergiaa pienin häviöin myös maasta toiseen. Koko Euroopassa ei ole koskaan yhtä aikaa tyyntä. Kunkin alueen tuulettomille tai pilvisille päiville toimii varavoimana monipuolinen laajalle alueelle hajautettu uusiutuvan energiantuotannon rypäs.”

Mepit lähettävät haasteen kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle kysymällä, eikö nyt olisi aika Suomen hallitukselle ajaa oikeaa muutosta Euroopan energiantuotantoon ja lähteä vahvasti viemään eteenpäin superverkko-aloitetta ja sitä, että superverkon rakentamisesta tehtäisiin Euroopan uuden energia-aikakauden lippulaivaprojekti.

Hassin ja Pietikäisen lisäksi tilaisuudessa puhuivat kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.), ruotsalainen Euroopan parlamentin jäsen Anders Wijkman (EPP-ED), professori Peter Lund, ABB:n edustaja Matti Vaattovaara sekä E-Parliament -järjestön puheenjohtaja Nicholas Dunlop.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista