Kannanotot

Sirpa sanonut

Suomen nykyisen ympäristö- ja ilmastopolitiikan jäljet pelottavat

5.6.2009 Sirpa sanonut

”Suomen on otettava nykyistä aktiivisempi rooli käynnissä olevan kansainvälisen ilmastonmuutossopimuksen kehittämisessä ja samalla ryhdistäydyttävä itse”, vaati europarlamentaarikko ja entinen ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen tänään Helsingissä.

Pietikäisen mukaan Suomen nykyisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan jäljet pelottavat: ”Saimaannorpan elinehtoa, keväistä verkkokalastuskieltoa ei olla asetettu voimaan, ympäristöhallintoa heiveröitetään ALKU-hallintouudistuksella, uusiutuviin energianlähteisiin ei satsata niiden potentiaalin mukaisesti, uusia uraanikaivoksia suunnitellaan lisäydinvoiman kumppaniksi, luonnonsuojelualueelle kaavaillaan rakentamista Pallakselle..; lista on pelottavan pitkä”.

”On surullista, että Suomen hallituksen ilmasto- ja ympäristötoimista puuttuu se kunnianhimo, jota todellinen, ilmasto- ja ympäristöhaasteen mittainen vastaus edellyttää”.

Pietikäinen hämmästelee tehtyjä – ja tekemättömiä – politiikkapäätöksiä:

”Kaikki tämä tapahtuu aikana, jolloin vaihtoehtoisia energianlähteitä yleensä ajava keskusta ja kunnianhimoisia ilmaston- ja ympäristönsuojelua edistäviä toimenpiteitä ajava vihreä liitto istuvat samassa hallituksessa. Suomen keskusta ympäristöministerin salkun hoitajana on hämmentänyt linjauksillaan. Mihin katosi keskustan intohimo suojella ja vaalia ympäristöämme?”, pohtii Pietikäinen

”Suomessa on totuttu ajattelemaan, että maamme on puhtaan luontonsa ansiosta ympäristön- ja ilmastonsuojelun kärkimaita. Suomi ei kuitenkaan valitettavasti lukeudu Euroopan kärkikastiin, vaan on koko Euroopassa keskiviivan heikommalla puolella. Meidän on kotimaassa siis ryhdistäydyttävä ja pyrittävä aktiivisempiin toimiin päästöjen vähentämiseksi. Se on myös kansallinen etumme”, Pietikäinen painottaa.

Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää. Ympäristöpäivä muistuttaa vuoden 1972 Tukholman ympäristökokouksesta, jossa perustettiin YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista