Kannanotot

Sirpa sanonut

Suomella sananvapauskysymyksissä itsetutkistelun paikka

26.5.2009 Sirpa sanonut

Viime viikolla julkistettu oikeusministeriön esitutkinta- ja pakkokeinotoimikunnan mietintö ehdottaa lähdesuojaa murentavia muutoksia esitutkintalakiin. Taustalla on erityisesti poliisien laittomien tietovuotojen aiheuttamat ongelmat. Tiedotusvälineiden lähdesuojan murtamisen esitetään olevan mahdollista sellaisissa tapauksissa, joissa tiedon alkuperäisen antajan epäillään syyllistyneen salassapitorikokseen.

Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen näkee, että toimikunnan ehdotuksesta koituu sananvapaudelle huomattavasti enemmän haittaa, kuin mitä hyötyä ehdotetuilla keinoilla on saavutettavissa: ”Lähdesuoja on yksi sananvapauden kulmakivistä. Sananvapauden takaaminen on taas yksi modernin demokratian elinehdoista. Näitä ei saa lähteä huojuttamaan.”

Pietikäinen huomauttaa Ruotsissa olevan voimassa suomalaista tiukemman lähdesuojan, minkä lisäksi naapurimaassamme virkamiehille on laissa taattu oikeus tietyissä tapauksissa luovuttaa myös salassa pidettäväksi luokiteltuja asiakirjoja tiedotusvälineille. ”Hallinnon avoimuuden varmistamisessa ja väärinkäytösten minimoimisessa on tutkivalla journalismilla tärkeä rooli”, Pietikäinen toteaa.

Yksilönsuojaa rikkovat tietovuoto-ongelmat ovat Pietikäisen mukaan kuitenkin todellisia ja vakavasti otettavia: ”Yksilönsuojarikkomuksilla on usein vakavia, henkilökohtaisia seurauksia, jos esimerkiksi julkisuuteen vuodettu epäilty tuomitaan syylliseksi julkisuudessa jo hyvissä ajoin ennen tuomioistuinprosessia. Salassa pidettävien tietojen vuotaminen täytyy kuitenkin pystyä hallitsemaan salassapitosäädöksillä ja näiden sanktioilla.”

Sirpa Pietikäinen muistuttaakin, että Suomella on muutoinkin itsetutkiskelun paikka sananvapauskysymyksissä: ”Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta viime vuosina varsin tiuhaan langettavia tuomioita sananvapauskysymyksissä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomi on saanut seitsemän sananvapauteen liittyvää tuomiota, minkä lisäksi ihmisoikeustuomioistuin on jo ilmoittanut ottavansa käsittelyyn yhdeksän sananvapauskysymykseen liittyvää kantelua Suomea vastaan. Suomi on tuomioilla ansainnut kyseenalaisen ykkössijan muihin Pohjoismaihin verrattuna”, Pietikäinen pahoittelee.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista