Kannanotot

Sirpa sanonut

Norppapolitiikkaan suunnanmuutos

5.5.2010 Sirpa sanonut

EU:n komission antama ensimmäinen huomautus vaatii Suomelta suunnanmuutosta norppapolitiikkaan, toteaa Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok). Hallituksen on ryhdistäydyttävä saimaannorpan suojelussa ennen EU-tuomioistuimeen joutumista.

Komissio on lähettänyt huomautuksen siitä, ettei Suomi suojele riittävällä tavalla saimaannorppaa. Asiasta komissiolle viime keväänä tekemässäni kirjallisessa kysymyksessä toin esiin, että tieteellisen näytön mukaan kalastuksen salliminen nykymuodossaan vaarantaa saimaannorpan säilymisen ja että vapaaehtoiset keinot ovat riittämättömiä.

Luontodirektiivi edellyttää saimaannorpan tiukkaa suojelua. Suomessa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan johdolla valittu vapaaehtoisten suojelutoimien linja ei direktiivin vaatimuksia täytä. komission mukaan nykyinen järjestelmä ei ole riittävä.

Komissio arvioi perustellusti, että saimaannorpalle haitallisia kalastusmenetelmiä voidaan edelleen käyttää, kun kalastusrajoitukset eivät ole voimassa kaikkialla Natura 2000 -alueilla. Vapaa-ajan kalastuksessa käytetään laajasti kalastusverkkoja, jotka ovat norpille erityisen vaarallisia. Rajoituksista huolimatta monia kuutteja ja aikuisia norppia takertuu verkkoihin ja hukkuu joka vuosi. Pesimisalueita ei suojella tarpeeksi.

Komission Suomen hallitukselle lähettämä kirjallinen varoitus on norpan vuoksi otettava tosissaan. Hallituksen on pikaisesti tiukennettava kevätkalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi.

EU-tuomioistuimen linja luontodirektiivien tulkinnassa on ollut hyvin tiukka. Oletettavaa on, että Suomi tultaisiin tuomitsemaan luontodirektiivin rikkomisesta saimaannorpan puutteellisen suojelun vuoksi, jos suojelua ei tehosteta keväisellä verkkokalastuskiellolla. Hallituksen on ryhdistäydyttävä saimaannorpan suojelussa ennen EU-tuomioistuimeen joutumista.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista