Kannanotot

Sirpa sanonut

Muistiyhdistyksille oikeus muistisairaan edunvalvontaan

24.4.2009 Sirpa sanonut

”Muistihäiriöisiä potilaita ja heidän läheisiään edustavat monilla paikkakunnilla aktiiviset muistiyhdistykset. Yhdistyksillä tulisi olla enemmän valtaa yksittäisten ihmisten ja yleisen edun valvonnassa, koska heillä on vankkaa osaamista muistisairaiden hoidossa ja kohtelussa”, nostaa esiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok).

Ivalon vanhusten palvelutalossa puhunut Pietikäinen toimii itse Euroopan parlamentin European Alzheimer´s Alliance -ryhmässä. Ryhmässä on mukana europarlamentaarikkoja, komission edustajia, jäsenmaiden edustustoja, tutkijoita, lääkeyrityksiä ja muistiyhdistyksiä. Tavoitteena on toimia muistisairauksien ehkäisyn, hoidon, läheisten tukemisen ja potilaiden oikeusturvan kehittämiseksi koko Euroopassa.

”Muistiliiton jäsenyhdistyksille tulee antaa EU-lainsäädännössä oikeus potilaan ja hänen läheisensä edunvalvontaan. Tämä on osa uutta sosiaalista Eurooppaa, jota meidän tulee olla rakentamassa”, Pietikäinen toteaa. ”Tässä voitaisiin ottaa mallia ympäristöjärjestöistä, joilla on samantyylinen menettely jo voimassa. On paljon tehokkaampaa olla mukana jo asian valmistelussa ja komission pohjaesityksen laadinnassa, sen sijaan että yritetään muuttaa valmista esitystä parlamentissa.”

Tulevaisuuden huolena Pietikäinen pitää myös sitä, että tutkimusten mukaan joka kolmas eurooppalainen sairastuu jonkinasteiseen muistisairauteen jossain elämänsä vaiheessa. Työelämässä oleville se tulee olemaan suuri haaste, joka työterveyshuollon pitäisi tiedostaa.

Lapissa kootaan uudenlaista muistitukiverkostoa, johon etsitään parhaillaan tukihenkilöitä mukaan. Ensimmäinen asiaa koskeva tiedotustilaisuus pidetään Rovaniemellä 2. kesäkuuta. Mukaan odotetaan vapaaehtoisiksi haluavia tai sitä harkitsevia sekä muita asiasta kiinnostuneita muistisairaiden omaisia ja läheisiä. Hanke on 3-vuotinen ja perustuu vertaistukeen ja tukihenkilötoiminnan kehittämiseen kattavasti koko Lapin alueella. Varsinainen koulutus käynnistyy syksyllä. Miehille on tulossa oma ryhmä sekä vapaaehtoisille työnohjausta ja virkistystä.

”Tällaista lähiverkostotoimintaa olisi luotava myös pohjoisimpaan Suomeen, tänne Ivaloonkin”, kannustaa lopuksi Pietikäinen, joka itsekin on toiminut omien vanhempiensa omaishoitajana jo vuosia.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista