Aktiivisen ikääntymisen teemavuotta vietettäessä katseet kiinnittyvät täällä parlamentissa myös eläkekysymyksiin. Euroopan komissio esitti helmikuussa (Valkoinen_kirja), että jäsenmaiden eläkejärjestelmiä tulee yhtenäistää siinä määrin, että kaikille eurooppalaisille turvataan riittävät eläkkeet ja että eri maissa kerätyt eläkkeet kertyvät aiempaa helpommin. Vastaan sisämarkkinavaliokunnassa oman ryhmäni puolesta tämän asiakirjan seuraamisesta. Ensimmäinen keskustelu aiheesta käytiin tänään.
Euroopan unionissa on turvattava kestävät ja vakaat eläkejärjestelmät, ja joiltain osin siihen tarvitaan yhteistyötä. Vuonna 2010 EU:ssa vietettiin köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista teemavuotta, jonka loppupäätelmissä todettiin ikäihmisten köyhyysriskin olevan yksi merkittävimmistä haasteista. Riittämättömillä eläkkeillä joutuu tulemaan toimeen liian moni ja näihin on etsittävä ratkaisuja yhdessä.
Eläkejärjestelmiä on kehitettävä tietyiltä osin samaan suuntaan myös ihmisten liikkuvuuden helpottamiseksi. Eurooppalaisten työurat koostuvat yhä enemmän useimmissa maissa tehdyistä töistä ja kertyneitä eläkkeitä pitää hakea maakohtaisesti, mikä on hidasta ja työteliästä ja voi monissa tilanteissa vaikuttaa päätökseen tehdä töitä jossakin toisessa maassa.
Ajan henki on käsitellä eläkekysymyksiä yksinomaan taloudellisesta näkökulmasta negatiivisina lukuina ja ”pommina”. Eläkekeskusteluun tulisi ottaa vahvemmin mukaan myös ihmislähtöinen ajattelu, kun pohditaan eläkkeiden riittävyyttä. Riittoisuus on eri valtiontalouden ja eläkeläisen näkökulmasta.
Yhtenäisen eurooppalaisen eläkejärjestelmän luomisesta ei tässä vaiheessa ole kyse. Kiireisempänä euroopanlaajuisena projektina pitäisi sen sijaan nähdä kunnollisten peruspalvelujen takaaminen kaikille kansalaisille. Riittävillä, laadukkailla ja edullisilla palveluilla on valtava merkitys juuri ikäihmisille ja heidän elämänlaatunsa parantamiseen.