Kannanotot

Sirpa sanonut

Kööpenhamina ei ratkaise kaikkea

17.12.2009 Sirpa sanonut

– Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa tärkeintä ei ole tulos, vaan sitoutuminen yhteiseen prosessiin, painottaa kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

– Kööpenhaminan kokous on yksi välietappi sarjassa, johon kuuluu sekä kansallisia että kansainvälisiä käytännön toimenpiteitä.

– Oli Kööpenhaminan neuvottelujen tulos mikä tahansa, se ei kuitenkaan ole riittävän kunnianhimoinen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin nähden, sanoo Kööpenhaminan kokoukseen osallistunut Pietikäinen.

– Ennen kuin vieraat ovat lähteneet Kööpenhaminasta, on syytä valmistautua seuraaviin, selvästi kunnianhimoisempiin, koko kansainvälistä yhteisöä sitoviin tavoitteisiin.

Tärkeintä näissä neuvotteluissa Pietikäisen mukaan on olut se, että kokouksessa vahvistettiin kansainvälistä sitoutumista toimenpiteisiin, joilla hillitään ilmastonmuutosta.

– Samat asiat joudutaan joka tapauksessa tekemään, saatiinpa sopimus aikaan tai ei. Yhteisen sitoutumisen kautta niiden tekemiselle voidaan löytää paremmat perustelut ja välineet, kuten riittävä kansainvälinen rahoitus.

– Tämän sitoutumisen syntymisessä ja vahvistamisessa Euroopan unionilla on keskeinen ja johtava asema. Se on myös EU:n itsensä osattava nähdä. Minä ja monet muut europarlamentin jäsenet olemme vaatineet, että EU ilmoittaisi Kööpenhaminassa tavoitteekseen 30 prosentin päästövähennykset. Se olisi konkreettinen johtajuuden osoitus, jota muun maailma voisi seurata perässä, Pietikäinen toteaa.

Hän muistuttaa, että Kööpenhaminan tuloksia ei pitäisi myöskään arvioida lyhyen aikavälin kansallisten etujen kannalta.

– Vaikka hetkeksi voi näyttää siltä, että jotkut saattavat saada suhteellisesti muita paremman aseman, niin pitkällä tähtäimellä ilmastonmuutoksessa on vain häviäjiä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista