Kannanotot

Sirpa sanonut

Komissio vastasi kysymykseen kotieläinten huonoon kohteluun esteettisin perustein Italiassa

9.11.2010 Sirpa sanonut

Kirjallisesti vastattava kysymys E-7899/2010
komissiolle

Aihe: Italian kunniaton tapa saattaa kotieläimiä koskeva yhteisön lainsäädäntö osaksi kansallista lainsäädäntöä

Italian lainsäätäjä on yhteisön lainsäädäntöä kansallisen lainsäädännön osaksi saattaessaan kumonnut senaatin hyväksymällä muutoksella seuraamukset siitä, jos yksinomaan esteettisistä ja käytännöllisistä syistä poistaa kissalta kynnet, koirilta äänihuulet tai amputoi kotieläimiltä korvalehdet tai hännän.

Sen lisäksi että käytännöt ovat lähes jokaisen eurooppalaisen eläinlääkärin mukaan häpeällisiä ja rikollisia, säädöksen rajoituksia on kierretty muutoksella, jolla on tarkoitus saavuttaa tasapaino eläintensuojelijoiden ja kasvattajien välille.

Komissiolle esitetään seuraavat kysymykset:
1. Onko komissio tietoinen tilanteesta?
2. Aikooko se puuttua Italian lainsäädäntömenettelyyn ja vaatia maan hallitusta saattamaan direktiivi kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä ja estää tuhansien tarpeettomien toimenpiteiden kotieläimille aiheuttamat kärsimykset?

——————————————————————–

Komission antama vastaus:
(29.10.2010)

1. Komissio ei ole tietoinen arvoisien Euroopan parlamentin jäsenten mainitsemasta tilanteesta Italiassa.

2. Lemmikkieläinten hyvinvoinnista ei ole yhdenmukaistettua EU:n lainsäädäntöä. Asia kuuluu jäsenvaltioiden yksinomaiseen toimivaltaan.
Euroopan neuvoston puitteissa laaditussa lemmikkieläinten suojelua koskevassa eurooppalaisessa yleissopimuksessa kielletään erityisesti korvien typistäminen, eläimen mykistäminen sekä kynsien poistaminen ja hampaiden poistaminen (10 artiklan 1 kohta). Euroopan neuvoston verkkosivuston mukaan Italia on allekirjoittanut tämän yleissopimuksen vuonna 1987 mutta ei ole ratifioinut sitä. Joka tapauksessa tämä yleissopimus ei ole osa EU:n lainsäädäntöä, eikä komissiolla näin ollen ole osuutta siihen kuuluvien määräysten täytäntöönpanossa.

Tänä vuonna puheenjohtajavaltio Belgia päätti keskustella jäsenvaltioiden kanssa lemmikkieläinten hyvinvoinnista. Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin neuvoston asiantuntijaryhmä suunnittelee mahdollista yhdenmukaistamista tällä alalla. Muuhun kuin parantavaan tarkoitukseen tehtävät kirurgiset toimenpiteet on otettu esiin tässä yhteydessä asiantuntijaryhmän ensimmäisessä kokouksessa 22. syyskuuta 2010.

Komissio kuuntelee edelleen jäsenvaltioiden näkemyksiä ja ottaa ne huomioon laatiessaan toista eläinten hyvinvointia koskevaa EU-strategiaa joulukuuhun 2011 mennessä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista