Kannanotot

Sirpa sanonut

Kalastusministerit veisivät tonnikalatkin vesistä

28.10.2010 Sirpa sanonut
Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen paheksuu maatalous- ja kalastusneuvoston tällä viikolla tekemää päätöstä pitää uhanalaisen sinievätonnikalan pyyntikiintiö ennallaan.

Ministerien päätöksen perusteella EU pitäisi sinievätonnikalan Atlantin pyyntikiintiön ennallaan 13 500 tonnissa esitetyn 6000 tonnin pyyntikiintiön sijasta. Pyyntikiintiöistä päätetään marraskuun puolivälissä kansainvälisen tonnikalansuojelukomission (ICCAT) kokouksessa.

– Lyhytnäköinen päätös johtaisi siihen, että kalastajat pyytävät parissa vuodessa itsensä työttömiksi, arvostelee Sirpa Pietikäinen. Muun muassa WWF on ennakoinut, että nykyisellä kalastusvauhdilla lajin lisääntymiskykyinen kanta häviää parin, kolmen vuoden kuluessa.

– Päätös on myös osoitus EU:n jäsenmaiden epäjohdonmukaisesta kalastuspolitiikasta. Maaliskuussa parlamentin kannan johdattamana neuvosto päätyi kannattamaan sinievätonnikalan siirtämistä CITES-sopimuksen ykkösliitteeseen, jolloin kaloilla käytävä kansainvälinen kauppa olisi kielletty.

– Näin ei valitettavasti käynyt, vaikka kokous EU:n tukemana päättikin parantaa tonnikalan suojelun tasoa. Myös tonnikalan pyynnin puolesta puhuneet jäsenmaat sanoivat sitoutuvansa tonnikalakantojen suojeluun muun muassa ICCAT:n puitteissa.
– Nyt jäsenmaat pyörtävät päätöksensä ja jatkavat tonnikalalle turmiollista linjaa. Lyhytnäköisen päätöksen seurauksena on samalla se, että jokaiselta tonnikalanpyytäjältä loppuu kohta työ sen sijaan, että edes osa olisi saanut jatkaa toimintaansa vielä pidempään tulevaisuuteen.

– Kalastuskomissaari Maria Damanaki on onneksi sitoutunut pyyntikiintiöiden pienentämiseen. Toivon, että komissaari pysyykin vielä tiukasti kannassaan.

Lisätietoja: Sirpa Pietikäinen: 050 4666 222, sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu
Poliittinen avustaja: Pete Pakarinen: +32 488 616910, pete.pakarinen@europarl.europa.eu
Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista