Kannanotot

Sirpa sanonut

Ilmastoskeptikoiden on puhdistettava pöytänsä

23.7.2010 Sirpa sanonut

TIEDOTUSVÄLINEILLE
Perjantaina 23.7.2010

Sirpa Pietikäinen:

Ilmastoskeptikoiden on puhdistettava pöytänsä

Ilmastoskeptikoiden rahoituslähteet on tuotava avoimesti julki. Erityisesti öljy-yhtiö Exxonin on syytä kertoa mihin sen tukimiljoonat ovat valuneet, vaatii Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok.)

Ilmastoskeptikot arvostelivat voimakkaasti viime talvena erityisesti brittiläistä East Anglian yliopistoa ja  muutamiin sähköpostiviesteihin vedoten kyseenalaistivat laajemminkin ilmastonmuutostutkimusta. Tällä viikolla tulleiden puolueettomien arviointitietojen mukaan tutkimustuloksia ei ole hämärretty ja tutkijat saavat puhtaat paperit. Olennaisinta on se, että keskeisin tutkimusaineisto on ollut koko ajan kaikkien tutkijoiden ulottuvilla.

– Tulos ei ollut yllätys. Talven keskustelu osoittaakin kuinka osa ilmastoskeptikoista yrittää hämmentää ilmastonmuutoskeskustelua takertumalla tutkimuksen kannalta toisarvoisiin asioihin.  Tässä juupas-eipäs –keskustelussa menetetään kallista toiminta-aikaa ilmastonmuutoksen torjunnalta, toteaa Pietikäinen.

Yksi taustalla vaikuttavista hämmentäjistä on mitä ilmeisimmin kansainvälinen öljyjätti Exxon. Vastakkaisista lupauksistaan huolimatta yhtiö rahoitti viime vuonna kasvihuonepäästöjen leikkauksia vastustaneita järjestöjä 1,2 miljoonalla eurolla. Osa järjestöistä hyökkäsi voimakkaasti East Anglian yliopiston ilmastotutkijoita vastaan.

– Exxonin varjo lankeaa nyt synkkänä ilmastoskeptisten puheenvuorojen ylle. Yhtiö voi palauttaa uskottavuutensa ainoastaan kertomalla avoimesti mitä tahoja ja millä summilla se on rahoittanut. Politiikan luotettavuuden kannalta on erityisen tärkeää selvittää onko rahavirtoja kulkeutunut eurooppalaisessa politiikassa vaikuttaville ilmastokriittisille tahoille, painottaa Pietikäinen.

Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen, p. 050-4666 222; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu

Pete Pakarinen, poliittinen avustaja, p. 040-50849

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista