Kannanotot

Sirpa sanonut

Euroopan parlamentti avoimuuden puolella

11.3.2009 Sirpa sanonut

Euroopan parlamentti äänesti tänään mietinnöstä, joka käsittelee komission esitystä avoimuusasetuksen uudistamiseksi. ”Parlamentti osoitti ehdotuksessaan avoimuuden periaatteesta huomattavasti perääntyneelle komissiolle kaapin paikan ja korjasi äänestyksessä ehdotusta avoimuutta suosivaan suuntaan”, kiitteli europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Strasbourgista. Pietikäinen toimi ryhmänsä (EPP-ED) vastuuhenkilönä perussopimusvaliokunnassa (AFCO), joka oli toinen mietintöä käsitellyt valiokunta.

Nyt muutettava asetus on peräisin vuodelta 2001. Komission huhtikuussa 2008 antamaa muutosesitystä ovat kritisoineet erityisesti Pohjoismaat. ”Komissio perääntyi ehdotuksessaan anteeksiantamattomasti asiakirjojen avoimuuden periaatteesta. Erityisen ongelmallisia komission ehdotuksessa olivat asiakirjan ahdas määritelmä ja jäsenvaltioiden periaatteessa lähes rajaton valta päättää niiden unionille toimittamien asiakirjojen julkisuudesta”, moittii Pietikäinen ja kiittää samalla parlamentin vahvaa tahtoa asian korjaamiseksi parlamenttikäsittelyn aikana.

Pietikäinen näkee vahvan linkin unionin demokraattisuuden ja asiakirjojen saatavuuden välillä: ”Eiväthän kansalaiset voi edes alkaa vaikuttaa unionin asioihin, jollei heillä ole tietoa päätettävistä asioista ja näiden taustoista. Asiakirjojen avoimuus on yksi kansalaisten osallistumisen ja unionin asioiden seuraamisen kulmakivistä.”

Pietikäinen pahoittelee joidenkin jäsenmaiden ja näistä maista tulevien meppien nuivaa suhtautumista ja suoranaista pelkoa avoimuuden lisääntymistä kohtaan: ”Tässä vaikuttavat taustalla tietenkin erilaiset hallintokulttuurit. EU ja mepit ovat julistuksissaan demokratian eturivin taistelijoita. Jos tingimme tämän esityksen ja tämän periaatteen osalta, niin asetamme myös itsemme outoon valoon äänestäjiemme silmissä”, katsoo Pietikäinen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista