Kannanotot

Sirpa sanonut

EU:n kolmas aikakausi on ilmastovastuun sekä globaalin johtajuuden

3.6.2009 Sirpa sanonut

Sirpa Pietikäisen (EPP-ED), Graham Watsonin (ALDE) ja Richard Corbettin (PES) yhteisjulkaisu ”Europe’s Third Era” julkaistu

Tänään julkaistiin Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäisen toimittama kirjanen ”Europe’s Third Era”, jossa pohditaan uusien haasteiden aikakauteen astuvan Euroopan unionin olemusta ja missioita. Julkaisu sisältää Sirpa Pietikäisen esseen ja esipuheen lisäksi kirjoitukset liberaaliryhmän puheenjohtaja Graham Watsonilta, sekä sosialistiryhmän europarlamentaarikko Richard Corbettilta.

Sirpa Pietikäisen mukaan kirjasella halutaan herätellä keskustelua siitä, mihin suuntaan unionin tulisi kehittyä: ”Unionin ensimmäinen aikakausi oli rauhan, toinen aikakausi talouden rakennusta. Vaikka työ näiden kahden aikakauden tulosten parissa jatkuu, pakottavat uudet haasteet unionia loikkaamaan uuteen aikakauteen.”

EU.n kolmas aikakausi on Pietikäisen mukaan ihmisten ja ympäristön kannalta kestävän yhteiskunnan rakentamista ja vastuullista globaalia johtajuutta. ”Haasteet ovat kovia: ilmastonmuutos, sosiaalisen ulottuvuuden rakentaminen, läpinäkyvän, toimivan ja vakaan kansainvälisen finanssiarkkitehtuurin luominen sekä unionin demokratiakysymyksiin vastaaminen”, Pietikäinen jatkaa.

Richard Corbett muistuttaa EU:lta vaadittavan aitoa sosiaalista ulottuvuutta ja demokraattisen ulottuvuuden vahvistamista: ”Aidosti ’sosiaalinen Eurooppa’, jonka instituutiot ovat mahdollisimman läpinäkyviä ja demokraattisia, voi voittaa puolelleen niin ideologisten puristien kuin käytännönläheisten kansalaisten mielet ja sydämet.”

Graham Watson puolestaan peräänkuuluttaa EU:n omatuntoa niin ilmasto- kuin ihmisoikeuspolitiikassakin, sekä pohdiskelee EU:n vastausta meneillään olevaan talouskriisiin: ”EU:n on rakennettava uusi tulevaisuus löytämällä kestäviä ratkaisuja kohtaamiimme kroonisiin ongelmiin. Tämä tarkoittaa talouskasvun rakentamista läpinäkyvälle ja kestävälle pohjalle, sellaiselle, joka ottaa huomioon ilmastonmuutoksen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen”, Watson painottaa.

Lataa Europe’s Third Era (pdf) tästä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista