Kannanotot

Sirpa sanonut

Eläinkokeista siirryttävä vaihtoehtoisiin menetelmiin

23.4.2009 Sirpa sanonut

Kansainvälistä koe-eläinten päivää vietetään huomenna perjantaina 24.4. Päivä muistuttaa harjoitetuista lukuisista eläinkokeista ja pyrkii kiinnittämään huomiota kokeissa käytettyjen koe-eläinten kärsimyksiin.

”Sivistysyhteiskunnassa tarpeettoman kivun aiheuttaminen eläimille pitäisi olla jo aikoja sitten kadonnut ilmiö. Osa eläinkokeista on toki nykyisin vielä välttämättömiä. Käytännöissä, eläinten hyvinvoinnissa ja vaihtoehtoisten keinojen suosimisessa on kuitenkin huomattavasti parannettavaa”, muistuttaa Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok).

Eläinkoe-asiat ovat EU:ssa keväällä ajankohtaisia, kun EU-parlamentti saa toukokuussa äänestettäväkseen koe-eläimiä koskevan direktiivimuutoksen. Sirpa Pietikäinen toteaa, että komission ehdottama direktiiviuudistus tuo suurta parannusta koe-eläinten käyttöön.

Meppi harmittelee kuitenkin sitä, että valiokuntakäsittely vesitti monessa tärkeässä kohtaa komission jo valmiiksi varovaista kantaa: ”Maatalousvaliokunta muutti muun muassa komission ehdotusta kaikkien eläinkokeiden pakollisesta hyväksyttämisestä kansallisilla viranomaisilla ennen kokeen suorittamista. Valiokunnan ehdotuksen mukaan vain vakavaa kipua aiheuttaville kokeille olisi haettava ennakkohyväksyntä. Tämä on direktiiviehdotuksen vakava huononnus, joka tulisi äänestyksessä torjua. Kaikki eläinkokeet on ennakkohyväksyttävä”, vaatii Pietikäinen.

Pietikäisen mielestä kädellisten koe-eläinten käyttö tulee kieltää EU-alueella, minkä lisäksi mitään eläintä ei saisi käyttää ankaraa tuskaa aiheuttaviin kokeisiin. Molemmat puuttuvat valiokuntakäsittelynkin jälkeisestä ehdotuksesta.

Sen sijaan valiokunnan käsittely toi Pietikäisen mukaan parannusta vaihtoehtoisiin menetelmiin investoimisen ja siirtymisen osalta. ”Jotta oikea siirtymä eläinkokeista muunlaisiin menetelmiin tapahtuisi, tarvitaan vahvaa tahtoa ja rahoitusta vaihtoehtoisille keinoille. Tätä ollaan nyt tarjoamassa. Tavoitteen tulee olla, että eläinkokeista siirrytään mahdollisimman pitkälti vaihtoehtoisiin menetelmiin. Tieteen edistäminen ja eläinten oikeudet eivät ole vastakkaisia”, Pietikäinen painottaa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista