Kannanotot

Sirpa sanonut

Ei veroparatiisilainsäädäntöä Suomeen!

28.5.2009 Sirpa sanonut

Valtiovarainministeriössä valmistelussa oleva muutos sijoitusrahastolakiin mahdollistaisi nimettömän ja verottoman sijoituksen suomalaisiin rahastoihin. Lakiin kaavailluista muutoksista toinen mahdollistaisi ulkomailta sijoittamisen suomalaisiin rahastoihin nimettömänä hallintorekisterin suojissa, toinen myöntää ulkomaisille sijoittajille verovapauden.

Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnan (ECON) jäsen Sirpa Pietikäinen kritisoi valtiovarainministeriön kaavailuja. ”Tällaisilla säännöksillä lähdetään rakentamaan veroparatiisia. Samanaikaisesti kansainvälinen ja eurooppalainen kehityskulku on vahvasti toisensuuntainen. Tavoitteena on laittaa veroparatiisit kuriin kansainvälisin toimin ja höllentää tiukkoja pankkisalaisuuksia. Tästä on sovittu G20-kokouksessa. Euroopassa tähän ovat lupautuneet perinteisesti vahvaa pankkisalaisuutta suosineet Luxemburg, Itävalta ja Sveitsi. Miksi Suomessa kaavaillaan täysin vastakkaisia toimia”, ihmettelee Pietikäinen.

Pietikäisen mukaan poliisin ja verottajan huolet siitä, että uudistus lisäisi veronkiertoa ja rahanpesua, ovat aiheellisia. Samalla Pietikäinen kyseenalaistaa sen, että uudistuksella saavutetaan toivottu vaikutus: ”Tavoitteena on lisätä pk-yritysten mahdollisuutta saada lisäpääomaa ulkomaisilta sijoittajilta. On kuitenkin hyvin kiistanalaista, että näillä toimilla päästään tähän tavoitteeseen. Myös työ- ja elinkeinoministeriö on ilmaissut tämän epäilyn. Kyllä tässä pitäisi ottaa muut keinot käyttöön.”

Pietikäinen huomauttaa, että kaavailtu lainsäädäntö voisi päinvastoin vaikeuttaa suomalaisten rahastojen rahanhankintaa: ”Laki tuo mukanaan lisäriskin, että myös suomalaiset sijoittajat lähtevät kierrättämään rahojaan ulkomaiden kautta.”

Sirpa Pietikäinen toimi Euroopan parlamentissa oman EPP-ED -ryhmänsä vastuuhenkilönä keväällä valmistellussa parlamentin kannanotossa unionin säästökorkodirektiivin muutokseen. Direktiivimuutoksella on tärkeä osansa kansainvälisen verotuksen tehostamisessa ja veronkierron ehkäisyssä. Se on Pietikäisen mukaan osa kansainvälistä liikettä veroparatiisien sääntelyyn: ”Neuvottelut säästökorkodirektiivin osalta olivat tiukkoja, kun erityisesti luxemburgilaiset ja itävaltalaiset mepit vastustivat lisääntyvää ja laajentuvaa tietojenvaihtoa. Nyt uudistettava direktiivi on ollut valitettavan helppo kiertää, mihin tällä uudistuksella pyritään puuttumaan. Mukaan tulee velvoitteita uusille toimijoille, sekä uusia tuoteryhmiä”, Pietikäinen summaa direktiiviä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista