Kannanotot

Sirpa sanonut

’Älykäs voima’ vahvemmin EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan

18.2.2009 Sirpa sanonut

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen ajama YK:n kolmas tavoite monenvälisten kansainvälisten järjestöjen yhteistyöstä on huomioitu hyvin parlamentin mietinnössä Euroopan turvallisuusstrategiasta. ”EU:n ja YK:n välistä yhteistyötä on lisättävä”, vaati Pietikäinen.

Saksalaisen Karl von Wogaun (CDU, EPP-ED) oma-aloitemietintö painottaa, että EU:n on kehitettävä strategista riippumattomuuttaan vahvan ja toimivan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kautta.

Sirpa Pietikäisen mielestä Eurooppaan ei tarvita riippumatonta ja pysyvää EU:n operationaalista päämajaa. Strateginen suunnittelu sekä Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan operaatioiden ja tehtävien arviointi ja suorittaminen tulee tehdä nykyisten järjestöjen, mm. ETYJ:in ja YK:n, toimesta. Pietikäisen mielestä Euroopan yhteistä puolustuspolitiikkaa ei luoda integroiduilla Euroopan asevoimilla.

”Painopistettä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on siirrettävä entisestään Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonin esille nostamaan ’älykkään voiman’ käyttöön. EU:n on harjoitettava entistä enemmän ennakoivaa diplomatiaa ja nostettava esille demokratian ja kansalaisoikeuksien toteutumisen tärkeyttä”, Pietikäinen vaatii.

Suomessa on valmisteltu pitkään ja hartaasti ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Pietikäisen mukaan selonteon päättämisen yhteydessä on huolehdittava, että painopistettä siirretään riittävästi EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisimpiin haasteisiin: ihmisoikeuksien huomioimiseen, rauhan ja turvallisuuden edistämiseen, kansainvälisen oikeuden noudattamiseen sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista