Votewatch Europe mittaa meppien aktiivisuutta seuraamalla äänestyksiin osallistumista ja parlamentissa saatuja tehtäviä. Eniten vaikutusvaltaa on mepillä, joka pääsee raportoijaksi eli lain esittelijäksi. Suomalaismepeistä eniten esittelytehtäviä on kerännyt kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, jolla niitä on viisi.
– Tehtäviä tulee sen mukaan, mikä on oma osaaminen, innostus ja luotettavuus hoitaa asiat kuntoon, Pietikäinen arvioi.
Hänen mukaansa esittelijän rooli on tärkeä, koska siinä on pääneuvottelijana kirjoittamassa lakia. Vaikutusvalta kasvaa, kun käsitys mepin osaamisesta leviää vähitellen omassa ja muissa poliittisissa ryhmissä.
– Sitten pitää etsiä toiset samanmieliset asiassa, ei siellä yksi kukaan ihmeitä saa aikaan. Kun oppositio-hallitus asetelmaa ei ole, korostuu se, että pitää tulla toimeen toisella tavalla ajattelevien kanssa ja rakentaa kompromisseja, Pietikäiinen sanoo.
Perussuomalaisten Sampo Terho on ollut esittelijä kolme kertaa. Muilla suomalaismepeillä esittelytoimia on ollut kaksi tai yksi, vihreiden Tarja Cronbergillä ei yhtään. Esittelytehtävilläkin on eroa: Lainsäädäntöon liittyvät raportoinnit ovat painavia, muut ovat suosituksia eivätkä niin tärkeitä.
VoteWatch Europen tutkimusjohtaja Doru Frantescu sanoo, että esittelijällä on yleensä oltava asiantuntemusta, oman ryhmänsä tuki ja kyky neuvotellla muiden ryhmien kanssa.
Tärkeitä parlamentissa ovat myös varjoesittelijät eli muiden kuin esittelijän puolueen asettamat valmistelijat. Valiokunnan puheenjohtajuutta kannattaa tavoitella. Tärkeimpiä valiokuntia ovat talous-, ympäristö-, teollisuus- , maatalous- ja sisämarkkinavaliokunnat. Nousussa ovat kansalaisoikeuksia ja maahanmuuttoa käsittelevät valiokunnat.
Ryhmätyö pitää osata
Suomalaismepit korostavat ryhmätyötaitojen merkitystä europarlamentissa.
SDP:n Liisa Jaakonsaaren mukaan yksittäinen meppikin saa äänensä kuuluviin
– Jos saa ryhmän omien ajatustensa taakse, niin silloin siirtyy vuoret. Silloin syntyy yhteistä poliittista sanomaa. Yksilösuorituksia mitataan, mutta enemmän täällä vaikuttavat ryhmät.
Mepin vaikutusmahdollisuuksia Jaakonsaari pitää hyvinä.
– Täällä kuunnellaan enemmän yksittäisen edustajan argumentteja kuin eduskunnassa.
Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi on jättämässä parlamentin kahden kauden jälkeen. Hänen mukaansa hyvä meppi omaksuu nopeasti laajoja asiakokonaisuuksia ja osaa vähintään englantia hyvin.Yhteistyöhön pitää kyetä yli puolue- ja maarajojen.
Sosiaalisen median merkitys kotimaan vaaleissa ja politiikan teossa on koko ajan kasvanut. Hassin mukaan sosiaalinen media auttaa tuomaan vaaleissa ääniä, mutta parlamenttityössä se ei riitä.
Äänestysinto alle keskitason
Lissabonin sopimus toi nyt kauttansa päättämässä olevalle parlamentille lisää valtaa. Käytännössä useimmista asioista päättävät komission esityksen pohjalta parlamentti ja ministerineuvosto yhdessä.
Votewatchin tutkimuspäällikkö Doru Frantescu sanoo, että vallan kasvu lisäsi meppien intoa osallistua istuntoihin ja äänestyksiin.
Kun suomalaismeppejä katsoo yhtenä joukkona, he eivät tilastossa loista. Itävallan mepit ovat äänestäneet innokkaimmin, yli 90 prosentissa äänestyksistä. Suomen meppien 84 prosentin osallistuminen on alle keskitason. Erot eivät ole suuren suuria.