Kannanotot

Sirpasta sanottua

Tamperelainen: Lisää pelisääntöjä ja valvontaa unioniin

8.6.2011 Sirpasta sanottuaVauras Eurooppa Kannanotot

Meppi Sirpa Pietikäinen on huolissaan populismin noususta Euroopassa. Vastavoimaksi hän haluaa tiiviimpää eurooppalaisuutta.

Eurokansanedustaja Sirpa Pietikäisen (kok) mielestä Euroopan Unionissa tarvitaan lisää sääntelyä ja tiukempaa valvontaa jäsenvaltioiden taloudenpitoon.

– Ei ole samantekevää, miten talouksia jossakin päin Eurooppaa hoidetaan. Pitää olla enemmän yhteisiä pelisääntöjä ja syvempää integraatiota, sanoo Pietikäinen.

Hän viittaa EU:n ongelmamaihin ja kritisoi sitä, miksi unionia syytetään siitä, mitä jäsenvaltiot jättävät tekemättä.

– Emme me ole pystyneet menemään Kreikkaan ottamaan valtiovarainministeriä raivelista kiinni ja katsomaan heidän tilinpitoaan.

– Ja sitten populistit väittävät, että EU on aiheuttanut ongelman. Ongelma on se, että yksikään jäsenmaa Euroopan neuvostossa ei e halunnut puuttua näihin talousasioihin, ei ole haluttu reagoida vuosittaisiin raportteihin. Ei haluttu sääntelyä eikä sanktioita.

Populismin nousu? Siitä Pietikäinen sanoo olevansa huolissaan koko Euroopan tasolla. Vaaleissa toisensa jälkeen populistit menestyvät yhä paremmin, ja nyt oli keväällä Pietikäisen mielestä Suomen vuoro.

– Globalisaatio on tuonut uusia ongelmia ja finanssimarkkinat ovat kooltaan räjähtäneet. Kun sääntelyä ei ole ollut riittävästi, se on tuonut epävakautta. Kaikki tämä on luonut epävarmuutta ihmisten mieliin. Tuloerot ovat kasvaneet ja tyytymättömyys on lisääntynyt.

Tällaiseen tilanteeseen on Pietikäisen mukaan ollut helppo tuoda yksinkertainen vaihtoehto, joka tarjoaa paluuta menneeseen.

– Kansan tyytymättömyys kanavoituu populismiin ja näin käperryttää politiikkaa protektionismiin, moralismiin ja hyvin sisään päin kääntyvään, pelkistettyyn maailmaan. Tämä on Euroopassa yleinen ilmiö.

– Populistisille liikkeille on tyypillistä, että ”peruutetaan globalisaatio”, ”peruutetaan EU ja ouzoa juovat kreikkalaiset ja seksuaalivähemmistöt”, ”peruutetaan moderni taide ja netistä omituiset himmelit mistä mää en tykkää”. Se on pyrkimystä palata lapsuuden romantiikkaan, nostalgiseen Suomi-elokuvaan.

Mutta miten eteenpäin? Euroedustaja Pietikäisen mielestä historiasta on tarpeeksi esimerkkejä, mitä seuraa yrityksestä palata ajassa taaksepäin.

– Mutta kun ollaan demokratiassa, ei populismia kieltääkään voi. Voi vain yrittää selittää, että toinen tapa toimia on parempi kaikille meille.

– Meidän pitää päättää enemmän yhdessä, solmia enemmän globaaleja sopimuksia, tuoda enemmän sääntelyä Euroopan Unioniin.

Tamperelainen, 08.06.2011

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/57537-%E2%80%9Dlisaa-pelisaantoja-ja-valvontaa-unioniin%E2%80%9D

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista