Kannanotot

Sirpasta sanottua

Sielu & Ruumis, Sirpa Pietikäisen haastattelu Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä, huhtikuu 2009

13.5.2009 Sirpasta sanottua

Sirpa Pietikäinen, 49-vuotias europarlamentaarikko

”Poliitikolle on varmasti enemmän hyötyä näyttää yleisesti hyväksytyltä kuin erilaiselta. Naispoliitikon ulkonäköön ja persoonaan liittyy kuitenkin paljon umpiperiä. Jos on liian vahva, on vittumainen, eikä karismaattinen johtaja siinä missä mies. Herkkyys on miehessä puhuttelevaa, mutta naisesta se tekee ansarinkukan. Jos on ruma, on riivinrauta ja jos on nätti, on liian nätti. Aina on liikaa jotain.

Viisi vuotta sitten koin voimakkaan oivalluksen siitä, miten sielu ja ruumis ovat yhtä. Kulttuurissamme päätä ja ruumista jumpataan eri aikaan ja eri tavoilla. Se aiheuttaa helposti puhuvan pään hetkiä, jolloin on vain ajatusten maailmassa, eikä läsnä omassa ruumiissa. Se näkyy konkreettisesti esimerkiksi siten, ettei huomaa ruumiin olevan huonossa asennossa. Oivalluksen jälkeen olen pitänyt vartaloani vähemmän ulkopuolisena, johon kohdistuu jotakin. Sirpa ei asu päässä. Esimerkiksi ruokavaliossa ei ole kyse vain terveellisyydestä, vaan siitä, mistä tulee hyvä olo.

En pidä kahtiajaoitteluista, enkä mielelläni jaa itseäni sieluun ja ruumiiseen. Kun kuvailen itseäni vahvaksi ja sitkeäksi, tarkoitan sillä yhtä lailla sitä, miten 10-vuotiaana voitin koulun pojat kuulantyönnössä kuin sitä, miten olen pärjännyt henkisissä kädenväännöissä. Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan sulje pois äärimmäistä herkkyyttä, kykyä aistia ja tajuta toista ihmistä. Sekin on yhtä aikaa henkistä ja ruumiillista.”

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista