Kannanotot

Sirpasta sanottua

Naisverkosto ajaa tasa-arvoa komissioon, Itä-Savo (päätoimittaja Tuomo Yli-Huttula), 15.2.2009

16.2.2009 Sirpasta sanottua

Naisverkosto ajaa tasa-arvoa komissioon
Anneli Jäätteenmäki ja Sirpa Pietikäinen vaativat, että EU-komissioon esitetään ehdokkaaksi sekä naista että miestä.
– Jakaantuuko älykkyysosamäärä, kyky ja osaaminen niin tasan tarkkaan sukupuolen mukaan, että se on syy, miksi meillä on niin vähän naisia Euroopan unionin johtopaikoilla, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tivaa.
Nykyisessä 27-jäsenisessä EU-komissiossa on vain 10 naista.
– Tavatessani johtotehtävissä olevia henkilöitä, olen huomannut, että he ovat ihan tavallisia miehiä, jotka niitä asioita hoitavat. Kyse ei ole siitä, että huippuyksilöjen joukko on sattunut valikoitumaan tehtäviin. Pietikäinen toteaa.
– Komissio on EU:n symboli. Se joko symboloi epätasa-arvoa tai tasa-arvoa. Nyt komissio symboloi epätasa-arvoa, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) korostaa.
– Onko komissio niin tärkeä, että siellä pitää olla vain pääosin miehiä, Jäätteenmäki naurahtaa hirtehisesti.

Jäätteenmäki ja Pietikäinen ovat aktiivisesti mukana eurooppalaisessa naisverkostossa, joka kampanjoi sen puolesta, että jokainen EU:n jäsenvaltio esittäisi uuteen komissioon sekä naista että miestä. Kampanjassa on mukana europarlamentaarikkoja eri poliittisista ryhmistä sekä komissaarit Margot Wahlström Ruotsista ja Noelie Kroes Hollannista.
– Tällä tavalla komissioon saataisiin tasa-arvoinen edustus naisia ja miehiä. Jäsenmaiden on esitettävä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen sekä naista että miestä. Tämä periaate otettiin käyttöön, koska aiemmin tuomioistuimessa oli ainoastaan miehiä, Jäätteenmäki kertoo.
Jäätteenmäki muistuttaa, että poliitikot ovat päättäneet kyseisestä periaatteesta tuomareiden osalta.- Miksi samat ihmiset eivät ole valmiita päättämään, että heitä koskisivat samat säännöt.
Pietikäisen mukaan uusi käytäntö olisi helppo ottaa nopeasti käyttöön, koska se ei edellytä muutoksia perussopimuksiin.

Pietikäinen kertoo naisverkoston nettisivustolla olevasta valokuvakollaasista. – Siellä on valokuva EU:sta viidenkymmenen vuoden ajalta ja siellä on vain muutama nainen. EU on miesten historiaa.
Onko kyse kiintiön luomisesta komissioon?
– Tässä on kyse kiintiön poistamisesta. Aikamoinen mieskiintiö näyttää nykyään olevan EU:n johtopaikoilla, Pietikäinen painottaa.
Nykyistä komissiota kootessaan puheenjohtaja José Manuel Barroso vetosi jäsenmaihin, että ne olisivat esittäneet enemmän naisia. Vetoomus ei saanut paljoa vastakaikua.
– Tässä asiassa ei voi syyttää, että EU on niin epätasa-arvoinen. Tässä on kysymys jäsenmaiden asenteesta, Jäätteenmäki muistuttaa.

Jäätteenmäki ja Pietikäinen korostavat taistelevansa tasa-arvon puolesta eikä kyse ole epäluottamuksesta Olli Rehniä (kesk.) kohtaan, jolle pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) lobbaa uutta EU:n ulkoministerin salkkua.
– Rehn on tehnyt valtavan hyvää työtä. Jos me aina lähdemme kaikissa tilanteissa siitä, että meillä on hyvä mies, niin emme voi esittää naista,Pietikäinen korostaa.
– Minä olen sen verran yksinkertainen, että jos ajan parlamentissa jotain linjaa, en voi vaihtaa linjaani lentokoneessa matkalla Brysselistä Helsinkiin. En voi ajaa Suomessa yhtä ehdokasta, jos täällä kannatan periaatetta, että jokainen jäsenvaltio esittäisi kahta ehdokasta, Jäätteenmäki alleviivaa.

Puolustusministeri Jyrki Häkämies (kok.) on nostanut esille Rehnin lisäksi ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) nimen ulkoministerikeskusteluun. Tästä pääministeri Vanhanen on antanut Häkämiehelle julkista sapiskaa.
– Jos naiset kiistelisivät samalla tavalla, niin jotkut miehet sanoisivat jotain pahaa naisista, Jäätteenmäki naurahtaa.
Jäätteenmäki muistuttaa, että nimityspalapeli on erittäin monimutkainen.
– Kukaan ei ole pätevä kaikki virkoihin, mutta jos Suomi saa ulkoministerin salkun, niin tuen siihen virkaan Olli Rehniä, Jäätteenmäki kertoo.
Pietikäinen ei ymmärrä, miksi komissaarinimistä ei saisi julkisuudessa puhua. – Stubb on osoittautunut olevansa hyvin aktiivinen ja innokas, jolla on vahva ote eurooppapolitiikkaan. Hän on varmasti hyvä ja pätevä. Poliittinen jako ratkaisee myös salkkujaossa.
Pietikäisen mukaan komission kokoaminen on poliittisen, kansallisen ja osaamisen osalta valtava palapeli. – En näe, että siinä meidän asemamme olisi huonompi, jos meillä on muutama osaava henkilö tarjolla komissaariksi.
Vaarantuuko Suomen mahdollisuudet saada kova salkku, jos Suomesta lähtee useita viestejä komissaarin nimestä?
– En jaksa uskoa, että kansallinen keskustelu komissaarin nimestä oikeasti vaikuttaisi niihin pöytiin, joissa näistä asioista päätetään. Ei pidä liioitella keskustelun vaikutusta. Ripaus vaatimattomuutta kaunistaa, Pietikäinen sanoo.

Jäätteenmäki toivoo, että Suomi saisi mahdollisimman vahvan salkun komissiosta.
– Ilmasto- ja energiapaketti on vielä hyvin yleispiirteinen ja sen täytäntöönpano on Suomen kannalta iso ja tärkeä asia. Pitäisikö meidän tavoitella salkkuja, joissa keskitytään energia- ja ympäristöasioihin, hän kysyy.
Aluekehitysvarat menevät seuraavalla kaudella uuteen jakoon. Sekä maataloustukia että budjettia uusitaan. Toivon, että kävisimme keskustelua, mikä olisi Suomen kansallisesta näkökulmasta tärkein salkku, Jäätteenmäki sanoo ja paukuttaa samalla kädellä Strasbourgin EU-parlamentin kahvilan pöytää.
Aikamoinen mieskiintiö näyttää nykyään olevan EU:n johtopaikoilla.
Sirpa Pietikäinen
– Minä olen sen verran yksinkertainen, että jos ajan parlamentissa jotain linjaa, en voi vaihtaa linjaani lentokoneessa matkalla Brysselistä Helsinkiin.
Anneli Jäätteenmäki

Anneli Jäätteenmäki ja Sirpa Pietikäinen ehdottavat, että Suomi ja Ruotsi olisivat uranuurtajia ja esittäisivät EU:n komissioon sekä nais- että miesehdokasta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista