Kannanotot

Sirpasta sanottua

Kansan Uutiset: Markkinoita manipuloivat pankkiirit jatkossa vankilaan

4.2.2014 Sirpasta sanottuaVauras Eurooppa Kannanotot

Europarlamentti yhtenäisti rangaistukset sisäpiiririkoksista.

Euroopan parlamentin tiistaisella päätöksellä sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista seuraa vankeusrangaistus. Tällä hetkellä sisäpiiririkoksista säädetyt rangaistukset ovat varsin erilaisia eri jäsenmaissa. Joissakin selviää pelkillä sakoilla.

Tavoitteena on jatkossa välttää uudet libor-skandaalin kaltaiset tapaukset, jossa globaalit finanssi-instituutiot manipuloivat korkoja, mikä vaikutti kuluttajiin ja yrityksiin.

EPP-ryhmän pääneuvottelija, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) sanoo, että viimeistään isojen viitekorkojen, liborin ja euriborin, julkitullut manipulointi toi esille tiukemman sääntelyn tarpeen.

– Uudella lainsäädännöllä varmistetaan muun muassa, että viitekorkojen manipulointi on rikosoikeudellisesti rangaistava teko, markkinamanipulointi mukaan lukien. Nyt voimassa oleva EU-lainsäädäntö ei sisällä viitekorkoja laisinkaan.

Sisäpiirikaupoista tehtävä rikos

Sisäpiirikauppoihin ja markkinamanipulaatioon syyllistyneet, joutuvat vankilaan enintään neljäksi vuodeksi, sisäpiiritietoa väärin käyttäneet enintään kahdeksi vuodeksi. Jäsenmaat voivat myös tehdä tiukempia sääntöjä.

Asiasta mietinnön laatinut demariryhmän brittiedustaja Arlene McCarthy piti europarlamentin verkkosivujen haastattelussa säännöstä tärkeänä ensimmäisenä askeleena siihen, että talousrikokset otetaan vakavasti ja niiden rooliin talouskriisissä puututaan.

Nyt markkinamanipulaatio ei ole rikos Itävallassa, Bulgariassa, Slovakiassa tai Sloveniassa. Sisäpiirikaupat vinkin perusteella eivät ole rikos Bulgariassa, Tšekin tasavallassa, Kreikassa, Suomessa, Saksassa, Italiassa, Sloveniassa eivätkä Espanjassa. Jäsenmaiden täytyy nyt tehdä tällaisesta toiminnasta rikollista.

Libor-manipulaatiosta ei vankeustuomioita

Sirpa Pietikäisen mukaan koko EU-alueen yhtenäinen lainsäädäntö takaa sen, ettei porsaanreikiä jää.

– Jos seuraamukset eivät ole samantasoiset koko EU:n alueella, luodaan kannustimia siirtää rikollista toimintaa sellaiseen jäsenmaahan, jossa rangaistukset ovat löyhemmät. Rahoitusmarkkinat ovat pitkälti globaaleja, ja yhdessä jäsenvaltiossa tehty markkinamanipulaatio heijastuu myös toisiin jäsenmaihin.

Parlamentti sisällytti lainsäädäntöön vaatimuksen siitä, että törkeimmistä rikkomuksista on asetettava minimirangaistukset EU-tasolla.

McCarthyn mukaan libor-skandaali oli esimerkki pahimmanlaatuisesta markkinamanipulaatiosta. Meklarit manipuloivat korkoja ja benchmarkeja, jotka vaikuttivat 350 biljoonan dollarin johdannaisten ja 10 biljoonan dollarin lainojen hintoihin ympäri maailman, tarkoituksenaan saada suuria summia rahaa.

– Uudet säännöt tukkivat vastaavat porsaanreiät. Koska ketään ei ole vielä tuomittu vankilaan libor-manipulaatiosta, kehotamme jäsenmaita käyttämään uusia toimivaltuuksiaan ja tuomaan väärinkäyttäjät oikeuden eteen, sanoi McCarthy.

Kansan Uutiset, 04.02.2014

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3114121/markkinoita-manipuloivat-pankkiirit-jatkossa-vankilaan

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista