Kannanotot

Sirpasta sanottua

Hämeen Kaiku: Uusi hankintadirekiivi edellyttää kilpailutusten järkeistämistä

15.1.2014 Sirpasta sanottuaVauras Eurooppa Kannanotot

Bryssel

Euroopan parlamentin keskiviikkona hyväksymä uusi hankintadirektiivi edellyttää muutoksia nykyisiin kilpailutuskäytäntöihin Suomessa. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan uusi direktiivi mahdollistaa turhien ja raskaiden kilpailutusten vähentämisen ja hankintakriteerien monipuolistamisen.

Hänen mielestään Suomi on aiemmin tulkinnut EU:n kilpailutusvaatimuksia liian tiukasti ja edellyttänyt esimerkiksi sosiaalipalvelujen laajaa kilpailuttamista, vaikkei markkinoita olisi olemassa.

– Kansallisessa lainvalmistelussa olisikin nyt tärkeää ottaa järki käteen erityisesti sosiaalipalvelujen kilpailutuksessa. Jatkossa tulisi kilpailuttaa vain ne palvelut, joille on todellista markkinakysyntää. Opaskoirien kouluttaminen sokeille tai ensi- ja turvakotien ylläpito eivät ole sellaisia.

Raha ei enää ratkaise

Halvin hinta ei Pietikäisen mukaan saa uuden direktiivin mukaan olla enää ainoa kilpailutusperuste. Lisäksi hankintojen hallintoa kevennetään ja innovaatioille annetaan lisää tilaa.

Hankintojen kehittäminen uuden direktiivin mukaiseksi edellyttää uudenlaista otetta erityisesti kuntatason kilpailutusten toteuttamiseen. Hankinnoilla voidaan Pietikäisen mukaan lisätä paikallista kasvua ja hyvinvointia, jos kuntatasolla hallitaan hankintojen toteuttaminen.

– Tämä edellyttää strategista otetta kilpailutuksiin eli linjausta mitä kilpailutetaan, milloin ja miten. Varmuuden vuoksi kilpailuttaminen on yksi nykyisten hankintakäytäntöjen isoimmista ongelmista vain hintaan perustuvien hankintakriteerien yksipuolisen käytön ohella.

Hänen mukaansa paikallista yritystoimintaa voidaan hankinnoissa tukea esimerkiksi asettamalla ruokahankinnoille kriteeriksi luomutuotanto tai pilkkomalla suuria hankintaeriä osiin paikallisten pienyrittäjien saataville.

Hämeen Kaiku, 15.01.2014

http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/alueuutiset/vh-hameenlinna/18056-kokoomuksen-pietikainen-uusi-hankintadirekiivi-edellyttaa-kilpailutusten-jarkeistamista

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista