Kannanotot

Sirpasta sanottua

EP hyväksyi Pietikäisen mietinnön Euroopan keskuspankin tilastotiedoista

24.3.2009 Sirpasta sanottua

Tiedote nro 1
24.3.2009

EP hyväksyi Pietikäisen mietinnön Euroopan keskuspankin tilastotiedoista

Parlamentti hyväksyi tiistaina Sirpa Pietikäisen mietinnön, joka koskee Euroopan keskuspankin valtuuksia kerätä tilastotietoja. Keskuspankki on tehnyt ehdotuksen, jolla nykyisiä valtuuksia muutettaisiin. Mietinnössä pidetään tätä ehdotusta myönteisenä.

Euroopan keskuspankki (EKP) teki vuonna 2008 ehdotuksen, jolla se haluaa tehostaa Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) tilastotietojen keräämistä. Keskuspankkijärjestelmä muodostuu EKP:sta ja kansallisista keskuspankeista. Ehdotuksessa otetaan huomioon etenkin rahoitusmarkkinoilla tapahtunut kehitys.
Ehdotuksen keskeisiä muutoksia ovat kaksi laajennusta: luottamuksellisten tietojen vaihtamista EKP:n ja EKPJ:n välillä halutaan lisätä ja myös tietojen antajien perusjoukkoa halutaan laajentaa. Laajennettu joukko sisältää kansalliset vakuutuslaitokset ja eläkerahastot.

Sirpa Pietikäisen (EPP-ED, FI) mietinnössä pidetään keskuspankin ehdotusta myönteisenä. Siinä kuitenkin painotetaan, että muutetun asetuksen tulee olla yhdenmukainen Euroopan tilastoja koskevan tulevan asetuksen kanssa. Siinä tuodaan esille myös rahoituskriisin luoma tarve tehostaa tilastojen keruuta.

Mietinnössä kannatetaan tietojen antajien perusjoukon laajentamista ja korostetaan, että säännösten on katettava myös rahoitusmarkkinoille saapuvat uudet toimijat ja välineet. Tilastojen kerääminen ei kuitenkaan saa tarpeettomasti haitata tietojen antajien toimintaa.
Pietikäisen mietinnössä pidetään keskeisenä luottamuksellisten tietojen suojaamista. Siinä katsotaankin myönteiseksi se, että tietojenvaihtoa varten otetaan käyttöön myös luottamuksellisuutta koskevia säännöksiä.

Asia on ollut parlamentissa kuulemismenettelyssä lokakuussa 2008. Pietikäisen mietintö hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa selkein äänin 550 puolesta, 14 vastaan ja 32 tyhjää.

Esittelijä: Sirpa PIETIKÄINEN (EPP-ED, FI)

Mietintö: A6-0119/2009

Menettely: kuulemismenettely

Äänestys: 24.3.2009

Hyväksytty teksti löytyy piakkoin mm. A6-numerolla tarkennettu haku -sivuston kautta.

Lisätietoja:

Sanna Kangasharju
Euroopan parlamentti
Suomenkielinen lehdistöpalvelu
sähköposti: tiedotus@europarl.europa.eu
puh: +32 2 28 41498 (BXL)
puh: +33 3 881 73612 (STR)
GSM: +32 498 983 386

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista