Vuoden 2020 tasa-arvoindeksi: tasa-arvo matelee eteenpäin EU:ssa

Koronaviruspandemia on entisestään korostanut miesten ja naisten epätasa-arvoa. Pandemia herätti huomaamaan esimerkiksi sen, kuinka riippuvaisia olemme naisista, jotka tekevät yhteiskunnalle välttämättömiä töitä erityisesti terveys- ja hoiva-alalla.

Euroopan tasa-arvoinstituutti EIGE julkaisi tänään vuoden 2020 tasa-arvoindeksinsä. Valitettavasti raportti ei ole ilahduttavaa luettavaa: tasa-arvo EU:ssa on edistynyt vuoden 2017 luvusta (67,4) vain puoli prosenttiyksikköä ja on nyt 67,9. Luku 100 edustaisi mittauksessa täyttä tasa-arvoa. Olemme siis Euroopassa yhä hyvin kaukana sukupuolten tasa-arvosta. Jos tahti jatkuu yhtä hitaana, EU saavuttaa sukupuolten tasa-arvon vasta yli 60 vuoden kuluttua – jos silloinkaan. Emme voi odottaa niin pitkään.

Suomessa tilanne on hieman paremmalla tolalla: pistemäärämme on 74,7. Suomellakin on kuitenkin kirittävää esimerkiksi Ruotsiin nähden, joka on indeksin mukaan tällä hetkellä tasa-arvossa Euroopan edistynein maa (83,8). Suomea edellä ovat lisäksi Tanska ja Ranska.

Positiivisena huomiona raportista voi mainita sukupuolten tasa-arvon paranemisen EU:n ja sen eri valtioiden päätöksentekoelimissä. Tasa-arvoa ei ole vielä läheskään saavutettu, mutta se paranee. Raportista ilmenee, että naisten kasvava osuus päätöksentekijöinä on suurin tasa-arvoa parantava tekijä EU:n jäsenmaissa. On siis äärimmäisen tärkeää, että naiset istuvat yhä useammin päätöksentekijöinä ja ovat aktiivisia yhteiskunnallisia toimijoita.

Koronaviruspandemia on entisestään korostanut miesten ja naisten epätasa-arvoa. Pandemia herätti huomaamaan esimerkiksi sen, kuinka riippuvaisia olemme naisista, jotka tekevät yhteiskunnalle välttämättömiä töitä erityisesti terveys- ja hoiva-alalla. Lisäksi naisten työttömyys on kasvanut pandemian vuoksi enemmän kuin miesten. Tasa-arvoindeksin mukaan pandemia on riski sille, että edistys, jota naisten oikeuksien ja itsenäisyyden saralla on tapahtunut, ottaa nyt takapakkia.

Indeksin tämänpäiväiset tulokset alleviivaavat entisestään sitä, kuinka tärkeää on huomioida tasa-arvo, naisten oikeudet ja ihmisoikeudet kaikilla politiikan osa-alueilla. Aihetta ei sovi unohtaa missään yhteydessä. Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet, naisten parempi osallistaminen digitalisaatioon ja naisiin kohdistuvan vihapuheen taltuttaminen ovat juuri nyt tärkeitä kysymyksiä, joihin täytyy löytyä ratkaisuja.

Tasa-arvoindeksi keskittyi tänä vuonna erityisesti digitalisaatioon, ja se nostaa esille muun muuassa sukupuolittuneet rakenteet ja mallit uusissa teknologioissa ja digipalveluissa. Koko tasa-arvoindeksiraportti on mielenkiintosta luettavaa – pääset tutustumaan indeksiin ja raporttiin kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Kommentointi on suljettu.