Suomi suunnannäyttäjänä asunnottomuuden taltuttamisessa

Euroopan pitkään kasvussa olleet asunnottomuusluvut puhuttivat parlamentissa. Asunnottomuus selittyy tuettujen asumismuotojen puutteella ja asuntojen hinnan nousulla. Sekä vuokraaminen että ostaminen ovat kallista.

Suomi näyttää ainoana maana Euroopassa esimerkkiä suunnan kääntämisestä. Kyseessä on ollut iso ongelma myös meillä, mutta pitkäjänteisellä politiikalla kehitys on saatu käännettyä. Takana on asunto ensin -periaate, jossa asunnottomuuden käsite ymmärretään laajasti. Sen lähtökohtana on itsenäisen elämän mahdollistaminen.

Asunnon saantia ei sidota reunaehtoihin, ja lisätuen suhteen säilytetään valinnanvapaus. Kuntouttamisen ja voimaantumisen myötä tavoitteena on yhteiskuntaan integroituminen. Asuntopolitiikka kuuluu jäsenvaltioiden kompetenssiin, mutta EU:lta odotetaan tukevia toimia sosiaalisten oikeuksien pilarin mukaisesti. Tehtävää riittää arviolta noin kolmen miljoonan asunnottoman tilanteen parantamiseksi.

Tämän ja muita täysistuntoviikon aiheita löydät uutiskirjeestäni. Tilaa uutiskirje

Kommentointi on suljettu.