Sirpa

Olen äitini puolelta pohjalainen, isäni puolelta karjalainen – toisin sanoen siis iloinen häjy. Tämä tausta antaa hyvät valmiudet toimia Euroopan parlamentissa, jossa eri kulttuurien ja taustojen ymmärtäminen auttaa viemään tärkeitä asioita eteenpäin.

Olen mukana politiikassa koska…

…haluan yrittää tehdä kaikkeni, jotta Eurooppa olisi parempi paikka kansalaisilleen. En pysty seuraamaan asioita vain sivusta. Vertaan usein politiikkaa tiskaukseen. Vaikka kuinka tiskaisit, tiskiä tulee aina lisää. Mutta jos et koskaan tiskaa, elo keittiössä on sen mukaista. Toisin sanoen kuten tiskaaminen, politiikka ei tule koskaan valmiiksi. Ehkä tämä jatkuva muutostila ja kehittämine kohti parempaa on yksi syistä miksi haluan jatkaa työtä yhteisten asioiden hyväksi.

 

EU-parlamentissa on tärkeää ja mahdollista vaikuttaa, sillä…

…yksittäisellä MEPillä voi olla paljon valtaa, kun kerää ympärilleen samanmieliset kollegat ja on aktiivinen. Kaikille lainsäädäntöpaketeille valitaan aina yksi meppi pääneuvottelijaksi ja hänen rinnalleen neuvottelijat jokaisesta poliittisesta ryhmästä. Näillä MEPeillä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa aina kyseessä olevan lainsäädännön sisältöön.  Jos osaat hommasi, kukaan ei kysy mistä olet kotoisin.

Myös monet haasteet ovat tänä päivänä eurooppalaisia – esimerkiksi talous- ja ympäristöasiat eivät ratkea yhden jäsenmaan toimesta. Vaikka Suomessa laitettaisiin ympäristöpäästöt kuriin mutta samalla Ruotsi saastuttaisi Itämerta, ongelma olisi myös meidän. Erityisesti ympäristöhaasteiden kohdalla on muistettava, että ne ovat yhteisiä kaikille EU-maille. Sen vuoksi myös ratkaisuja niihin tulee hakea yhdessä.

 

Valtioiden välistä yhteistyötä tarvitaan, koska…

…vaikeuksien keskellä sisäänpäin käpertyminen ei vahvista, vaan heikentää. Jokainen yksittäinen jäsenmaa on kansainvälisissä neuvotteluissa suurvaltojen keskellä pieni. Euroopan unioni on kansainvälisillä areenoilla ainoa vahva eurooppalainen neuvottelija. EU:n sisäisen koordinaation hankaluus, yhteisellä äänellä puhumisen vaikeus ja tietty ylimielisyys kansainvälisiä järjestöjä kohtaan ovat olleet esteenä vaikutusvallalle ja uskottavuudelle.

Maailmanlaajuiset haasteet vaativat maailmanlaajuisen vastauksen. Kansainliiton surullinen kohtalo sekä sitä seuranneet tapahtumat korostavat YK:n merkitystä. Siksi EU:n painopisteen tulee olla erityisesti siviilikriisinhallinnassa ja multilateraalien päätöksentekoareenoiden – erityisesti YK:n – vahvistamisessa.

 

Elämää on politiikan ulkopuolellakin…

… ja siitä pitävät kotona huolen avomies, äiti, kolme kissaa sekä 2000 neliön puutarha, jossa nautimme kaikki yhdessä kesästä. Taiteilijaisältäni olen perinyt rakkauden kulttuuriin sen kaikissa muodoissaan. Äidiltäni taas yhteyden luontoon.