Ajankohtaista

Pietikäinen: EU:lla oltava vahva arktinen politiikka

”Arktisten alueiden merkitys kasvaa jääalueiden sulaessa, jolloin liikenne alueella helpottuu ja sen luonnonvarat ovat helpommin hyödynnettävissä. Kun samalla USA:n ja Venäjän hallitusten ympäristöpolitiikka on jäätymässä, niin Euroopan unionia tarvitaan yhä enemmän turvaamaan kestävä kehitys arktisen alueen strategisen kilpajuoksun keskellä”, toteaa Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Lue lisää >

Askeleita kohti kiertotaloutta: ympäristövaliokunta äänesti jätepaketista, komissio esitteli kiertotalouden jatkotoimenpiteet

Parlamentin ympäristövaliokunta äänesti tällä viikolla kauan odotetusta jätepolitiikan uudistuksesta. Uudistuksen alla olevaan direktiiviin parlamentti haluaisi nykyistä kunnianhimoisemmat kierrätystavoitteet. Tänään komissio myös julkaisi kiertotaloutta koskevat jatkotoimenpiteet.

Lue lisää >

Lasten sokerinsaanti huolestuttaa

Terveelliset ruokavalinnat eivät ole aina välttämättä itsestämme kiinni. Tai ainakin ne edellyttävät perinpohjaista selvittelyä kaupan hyllyjen välissä. Kuluttajien on voitava luottaa siihen, että terveellisyyttä huokuvat tuotteet todella ovat sitä, eivätkä esim. sisällä valtavaa määrää piilosokeria. Erityisesti lasten ruokien osalta tarvitsemme sääntelyä, joka ohjaa ruokavalioita terveellisempään suuntaan.

Lue lisää >

Raahen seutu: Mepit eivät usko ydinvoimaan

Raahen seutu haastatteli meppejä Hanhikivelle rakennettavasta Fennovoiman ydinvoimalaprojektista. Ydinvoiman lisärakentaminen ei ole viisasta taloudellisesti eikä ympäristön kannalta. Se ei ole myöskään ratkaisu ilmastonmuutokseen. Energiarakenne on murroksessa, eikä ydinvoima istu uuteen rakenteeseen. Uusiutuvat energiamuodot, erityisesti aurinko- ja tuulienergia, tulevat olemaan ratkaisu nopeutuvalla aikataululla. Ne myös tulevat yhä edullisemmaksi. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei ydinvoima ole riskitöntä,…

Lue lisää >

Hyvää itsenäisyyspäivää 99-vuotiaalle Suomelle!

Yksi suuri suomalainen oli Jean Sibelius, jonka elämäntyötä juhlitaan ylihuomenna 8. joulukuuta.

Sibelius oli samanaikaisesti patriootti ja kosmopoliitti. Hänen sävellyksensä nostattivat kansallistuntoa Suomessa ja herättivät ihailua muualla. Sibelius oli paitsi suomalainen, hyvin vahvasti eurooppalainen. Hän opiskeli Berliinissä ja Wienissä, työskenteli ja matkaili useissa Euroopan kaupungeissa. Italian kaupungit ja Kööpenhamina olivat hänelle tuttuja. Hänelle isänmaallisuus ei merkinnyt sulkeutumista, ahdasmielisyyttä tai vieraiden kulttuurien pelkoa, vaan päinvastoin tervettä ylpeyttä omasta kulttuurista, yhtäläisyyksien löytämistä muihin ihmisiin ja kulttuureihin sekä avointa uteliaisuutta muille ajatuksille, aatevirtauksille ja kulttuureille.

Lue lisää >

Heikot kestävyyskriteerit hyödyttävät vain EU:n ulkopuolisia toimijoita

Siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön on tärkeä osa ilmastonmuutoksen vastaisia toimia. Euroopan komissio julkaisi tänään esityksensä tavoitteista ja keinoista, joilla Euroopassa edistetään lisätään uusiutuvan energian osuutta 27 prosenttiin kokonaisenergiantuotannosta vuosina 2020-2030. Esitys ei täysin onnistu varmistamaan sitä, että uusiutuvan energian tuotanto perustuu tulevalla vuosikymmenellä kestävään raaka-aineiden käyttöön.

Lue lisää >