Ajankohtaista

Euroopan unionin tulee terästää arktista vastuuta

”Arktinen on erityinen ja herkkä alue. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja kasvava kilpailu luonnonvaroista taloudellisen toiminnan lisääntyessä ovat tuoneet mahdollisuuksia, mutta myös merkittäviä uusia riskejä”, sanoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja muistuttaa, että EU:n arktisen strategian päivitys juuri nyt on tästä syystä äärimmäisen tärkeää.

Lue lisää >

Vähemmän on enemmän – keväällä hiljennetään ja hiljennytään ekopaastoon

Vierailin 1980-luvulla kaksi viikkoa Polisarion pakolaiskeskuksessa Länsi-Saharassa. Tutustuminen keskuksen ihmisiin ja elämäntapaan oli todella pysäyttävä kokemus. Niukkuus toi syvää mielenrauhaa ja useita avoimia kysymyksiä. Monet normaalit asiat alkoivat tuntua absurdeilta: mitä ihmettä tein siellä käsilaukulla? Entäpä käsilaukussani olleilla neljällä kynällä, kirjoitanhan vain yhdellä kynällä kerrallaan?

Lue lisää >

Junckerin puhditon puhe vei ilmat EU:n tulevaisuuspaperista

Ei hyödytöntä puolesta vai vastaan -kiistelyä vaan aitoa keskustelua tulevaisuuden vaihtoehdoista. Tätä pyrkii tarjoamaan tänään julkaistu komission valkoinen paperi EU:n tulevaisuudesta, jonka esittämä analyysi ja politiikkavaihtoehdot ovat kohdillaan. Siksi onkin harmillista, että itse täysistuntokeskustelu alkoi Junckerin valitettavan innottomalla ja harhailevalla puheella, josta puuttui johtajuus ja innostus. Tähän historialliseen aikaan EU tarvitsee johtajia, joilla on kyky ja tahdonvoima osoittaa yhteinen tie parempaan Eurooppaan.

Lue lisää >

Pietikäinen: EU:lla oltava vahva arktinen politiikka

”Arktisten alueiden merkitys kasvaa jääalueiden sulaessa, jolloin liikenne alueella helpottuu ja sen luonnonvarat ovat helpommin hyödynnettävissä. Kun samalla USA:n ja Venäjän hallitusten ympäristöpolitiikka on jäätymässä, niin Euroopan unionia tarvitaan yhä enemmän turvaamaan kestävä kehitys arktisen alueen strategisen kilpajuoksun keskellä”, toteaa Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Lue lisää >

Askeleita kohti kiertotaloutta: ympäristövaliokunta äänesti jätepaketista, komissio esitteli kiertotalouden jatkotoimenpiteet

Parlamentin ympäristövaliokunta äänesti tällä viikolla kauan odotetusta jätepolitiikan uudistuksesta. Uudistuksen alla olevaan direktiiviin parlamentti haluaisi nykyistä kunnianhimoisemmat kierrätystavoitteet. Tänään komissio myös julkaisi kiertotaloutta koskevat jatkotoimenpiteet.

Lue lisää >