Kannanotot

Blogi

Mepit painottavat vuoropuhelun tärkeyttä elvytysvarojen käytössä

21.5.2021 BlogiVauras Eurooppa KannanototYleinen

Toukokuun täysistunnossa parlamentti hyväksyi päätöslauselman parlamentin oikeudesta tiedonsaantiin jäsenvaltioiden elpymis- ja palautumissuunnitelmien arvioinnissa. Euroopan komissio arvioi suunnitelmia parhaillaan. Nämä elpymis- ja palautumissuunnitelmat ovat osa EU:n elpymispakettisopimusta ja sen niin kutsuttua elpymis- ja palatumistukivälinettä (Resilience and Recovery Facility, RRF), joka velvoittaa jäsenmaat raportoimaan elvytysvarojen käytöstä. Näissä suunnitelmissa jäsenmaat esittävät uudistus- ja investointiaikeensa aina vuoteen 2026 saakka ja käsittelevät maidensa haasteita ja prioriteetteja, kasvupotentiaalia sekä taloudellista ja sosiaalista palautumista.

Kun elvytyspaketista neuvoteltiin instituutioiden kesken viime vuonna, parlamentin oikeus osallistua jäsenmaiden elpymis- ja palautumissuunnitelmien arviointiprosessiin oli yksi neuvottelujen kynnyskysymyksistä. Mepit onnistuivat saamaan tahtonsa läpi, ja parlamentti sai näin historiallisen paljon jalansijaa elpymisvarojen käytön valvomiseen komission ja jäsenmaiden rinnalle. Jatkossa komission pitääkin käydä säännöllistä vuoropuhelua elpymis- ja palautumissuunnitelmien toteutumisesta parlamentin valiokuntien ja vastaperustetun RRF-työryhmän kanssa. Näin ollen parlamentti pystyy jatkossa paremmin varmistamaan sen, että elvytyseurot menevät sovitusti ilmastoystävällisiin, vihreisiin ja digitalisaatiota edistäviin kohteisiin. Tämä on pieni, mutta samalla suuri askel parlamentille ja sen toimintavallalle.

Lue lisää:

Lopullinen päätöslauselma: Parlamentin oikeus tiedonsaantiin meneillään olevasta jäsenvaltioiden elpymis- ja palautumissuunnitelmien arvioinnista

Teksti on osa Sirpa Pietikäisen toukokuun uutiskirjettä.

Kuva:  European Union 2021 / Frederic Marvaux

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista