Kannanotot

Aidosti asiallasi

Kausikertomus 2014-19

20.3.2019 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototVauras Eurooppa Kannanotot

Kausikertomus 2014-19

Levottomuus lisääntyy suurten murrosten edellä. Jo muutoksen mahdollisuus saa meidät puolustuskannalle ja kiistämään sen tarpeen sekä syyttämään toisia sen aiheuttajaksi. Näin myös nyt ilmastonmuutoksen, globalisaation ja digitalisaation edessä. Puhutaan saman mittaluokan muutoksista ihmisyhteisöjen elämäntapoihin kuin aikanaan maatalouden aloittaminen tai teollinen vallankumous.

Murros on myös mahdollisuus paremman elämisen rakentamiseen kaikille. Kopernikaanista muutosta tarvitaan ajattelutavassa ja politiikassa, sillä ilman uutta viitekehystä ei voi tehdä oikeita ratkaisuja. Jos kuvittelee maailman litteäksi, ei voi suunnitella sen ympäripurjehtimista. Lineaarisilla pikkumuutoksilla nykyisen kaltaiseen kestämättömään fossiilisen talouteen ei voida ratkaista ilmastonmuutosta. Tiedämme haasteen, meillä on teknologia ja myös resurssit kestävän kehityksen mukaiseen elämäntapaan. Nyt tarvitaan muutosta korvien välissä.

Ympäristöllisesti kestävä talous ei ole vaihtoehto sosiaaliselle kestävyydelle, vaan niiden on kuljettava käsi kädessä. Toinen ei voi tapahtua ilman toista ja toisen tuhon kierre tuhoaa toisenkin. Sosiaalisen vastuun puolella EU:lla on vähintään yhtä pitkä matka kuljettavissa kuin ilmastopolitiikan osalta. Taloudellinen kestävyys ja kilpailukyky voi syntyä vain reilun työelämän pelisäännöillä, jotka suosivat fiksuja ja reiluja yrityksiä. Ilman naisten aseman parantamista ja työelämän ja perheen parempaa yhteensovittamista hukkaamme kansakuntiemme potentiaalista ja lahjoista puolet.

Ikäihmisten parempi hoito, perusturvan ja -palveluiden sekä syrjimättömyyden takuu EU-tasolla ovat kauan odottanut velkamme kansalaisillemme, ilman niitä ei ole ihme, jos he kääntävät selkänsä EU-hankkeelle, joka ei tunnu tuovan arkeen mitään konkreettista turvaa tai parannusta tai suojelevan kansalaisia jäsenmaiden mielivallalta kuten mm. Unkarissa nyt tapahtuu.

Ilman yhteisiä tutkimus-, innovaatio- ja uusmarkkinaponnistuksia EU ei pärjää maailmassa, jossa olemme kohta, siis kaikki yhdessä, vain kymmenesosa sen väestöstä tai taloudellisesta toiminnasta.Vain yhdessä olemme vahvoja ja voimme ratkoa edessämme olevia haasteita.

Ei EU-politiikka ole vaikeaa, ei sen ymmärtäminen tai tekeminen. Kysymys on enemmän tahdosta oikeasti ratkaista yhteisiä ongelmia.

Kausikertomus 2014-19

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista