Rohkeutta ja ajatuksia Euroopasta, joka palvelee ihmisiä

Eilen (4.7.) täysistunnossa muistettiin ranskalaista poliitikkoa ja vahvaa yhtenäisen Euroopan puolustajaa Simone Veiliä, joka kuoli viime viikon lopulla. Vain hieman ennen Veiliä Eurooppa menetti toisen suuren yhtenäisyyden ajajan, Saksan entisen kanslerin Helmut Kohlin.

Tunsin sekä Veilin että Kohlin henkilökohtaisesti. Molempia yhdisti poliittisen rohkeutensa ja visionäärisyytensä lisäksi lämmin ja mutkaton persoona. Simone kuului aikanaan kanssani samaan Eurofemm-yhteistyöryhmään, joka muiden muassa ajoi naisten parempaa asemaa yhdyskuntasuunnittelussa. Holokaustista selvinnyt Simone puhui ja työskenteli uutterasti yhtenäisemmän Euroopan puolesta ja toimi muiden muassa Euroopan parlamentin puhemiehenä – ensimmäisenä naisena. Kotimaassaan järkkymätön feministi Veil, silloinen terveysministeri, ajoi mm. läpi abortin laillistaneen lainsäädännön. Euroopan yhtenäisyyden lisäksi Veiliä pidetäänkin yhtenä aikansa merkittävimmistä naisten oikeuksien edistäjistä.

 

Kohl tunnetaan parhaiten Saksojen yhdistäjänä, mutta hän oli myös aktiivinen vaikuttaja Euroopan yhtenäistämisen prosessissa. Häntä pidetään yhtenä Euroopan unionin sekä euron synnyttäneen Maastrichtin sopimuksen pääarkkitehdeistä. Tämän lisäksi Kohlilla oli keskeinen rooli unionin itä-laajenemisessa – mutta myös aikaisemmassa laajenemiskierroksessa, missä Suomi, Ruotsi sekä Itävalta liittyivät unioniin. Kohl tunsikin erityistä sympatiaa Suomea kohtaan ja hänen välinsä silloiseen kokoomuksen puheenjohtajaan Ilkka Suomiseen pysyivät lämpiminä viimeiseen saakka. Kohlilla oli myös merkittävä rooli eurooppalaisen keskusta-oikeistolaisen liikkeen synnyssä ja kasvussa – sekä Euroopan demokraattisen unionin (EDU) että Euroopan kansanpuolueen (EPP) osalta.

 

Molemmat poliitikot olivat oman aikansa rohkeita suunnannäyttäjiä. Heitä yhdisti näkemys yhtenäisestä Euroopasta ja maidensa roolista siinä. He tekivät vaikeuksienkin keskellä rohkeita ja vastuullisia päätöksiä – huolimatta siitä, etteivät ne aina olleet suosittuja.

 

Eurooppa on aina ollut muutoksen ja erilaisten haasteiden edessä. Niin myös tänään. Tarvitsemme edelleen rohkeasti vastuuta kantavia, näkemyksellisiä poliitikkoja. Siksi Kohlin ja Veilin saavutusten muistaminen ja ymmärtäminen on tärkeää. Tänään tekemillämme päätöksillä voi olla suuria vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen. Tämän vastuullinen ymmärtäminen ja oikeaksi kokemiensa päätösten puolesta työskenteleminen on yhtä tärkeää nyt kuin se oli EU:n alkupäivinäkin.

 

Kommentointi on suljettu.