Kannanotot

Ajankohtaista

Euroopan kansalaisen palkinto saamelaisten oikeuksia ajavalle yhdistykselle

30.6.2017 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Juhlavuottaan viettävä yhdistys valvoo ja edistää saamelaisten asemaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä ja järjestää muun muassa vertaistukea, leirejä, ryhmätoimintaa ja sukupolvien välistä kanssakäymistä. Palkintoperusteluissa nostetaan erityisesti esiin yhdistyksen Muittohallat-hanke saamelaisten muistisairaiden ja heidän perheidensä toimintakyvyn ja vireyden tukemiseksi.

Muittohallat-hankkeessa ja Sámisosterin toiminnassa ylipäänsä yhdistyvät saamelaisten ja ikäihmisten ihmisarvon ja perusoikeuksien suojelu. Perusoikeudet kuuluvat kaikille ja kaikkialla. Ne ovat luovuttamattomia ja jakamattomia. Niitä ei voi keneltäkään ottaa pois – ei viranomaisen päätöksellä, eikä henkilön omalla suostumuksella. Oikeuksien pitää myös toteutua samanaikaisesti. Yksi oikeus ei ole tärkeämpi kuin toinen.

Tutkimusten mukaan vanhenevat ihmiset saavat suhteellisesti vähemmän ja huonompia palveluja kuin nuoremmat ikäryhmät. Vanhenevan ihmisen oikeuksia loukataan, kun hänen itsemääräämisoikeuttaan rajoitetaan. Ikäihmisillä tulee olla oikeus hyvään elämään ja oikeuteen päättää omista asioistaan. SámiSosterin toiminnan ytimessä on ihmisarvoisen vanhenemisen takaaminen ja ylläpitäminen.

Saamelaiset ovat EU:n ainoa alkuperäiskansa. Saamelaisten oikeudet tarvitsevat nykyistä parempaa suojaa, sillä niihin kohdistuu jatkuvia uhkia ja loukkauksia. On ehdottoman tärkeää, että alkuperäiskansoilla on oikeus saada palveluja ja tukea omalla kielellään. SámiSoster on toiminnallaan pitänyt huolen saamenkielisten terveyspalveluiden ja vertaistuen tarjonnasta ja saatavuudesta.

Nyt Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudella avautuu uusia mahdollisuuksia ottaa saamelaisten oikeudet yhä vahvemmin esiin. Myös EU:lla tulisi olla vahvempi rooli alkuperäiskansojen oikeuksien valvomisessa. Tänä keväänä valmistelemassani Euroopan parlamentin kannassa EU:n arktiseen politiikkaan huomioidaan saamelaisten oikeudet. Parlamentti ehdottaa muun muassa Brysseliin perustettavaksi saamelaisten omaa edustustoa, jossa voitaisiin puolustaa saamelaisten intressejä Unionin arktisen politiikan, koheesiopolitiikan tai vaikkapa kulttuuriperinnön säilyttämiseen tähtäävien ohjelmien osalta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista