Kannanotot

Blogi

Talvivaaran surullisen tarinan loppu

29.4.2016 BlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafame Oy:n johdon reaktiot Vaasan hallinto-oikeuden eilisiin päätöksiin vahvistavat mielikuvaa, että kaivoksen toiminta on perustunut ja on edelleenkin perustumassa ajatukseen, että kaivoksen ympäristövaikutuksia ei tarvitse ottaa tosissaan.

Haitankärsijoiden ohella myös Terrafame Oy oli valittanut aluehallintoviraston myöntämien ympäristölupien eri määräyksistä. Pääosin yrityksen valitukset hylättiin. Hallinto-oikeus muutti kaikki kaivoksen ympäristöluvat määräaikaisiksi ja tiukensi useita lupamääräyksiä.

Hallinto-oikeuden päätökset vaikeuttavat Terrafamen tiedotteen mukaan sen rahoitusneuvotteluja. Yrityksen toimitusjohtaja arvioi ratkaisujen merkitsevän, että ”yksityistä rahoitusta Terrafameen on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saada”.

Terrafamen kommenteista tulee kuva, että hallinto-oikeuden päätökset tulivat yrityksen johdolle yllätyksenä. Vaatimus, että Talvivaaran kaivostoiminnassakin on noudettava voimassa olevaa ympäristölainsäädäntöä ja tosiasia, että yrityksen ympäristöhaitat ovat olleet kestämättömiä, ei voi olla kenellekään enää uutinen. Alan asiantuntijat ovat pitäneet hallinto-oikeuden päätöksiä odotettuina (esimerkiksi Helsingin yliopiston ympäristöoikeuden professori Kai Kokko Ylen haastattelussa 28.4.).

Vakavasti on kysyttävä, ovatko Talvivaaran kaivoksen ylösajoa koskevat suunnitelmat todella perustuneet oletukseen, että kaivoksen toiminnalle asetettuja ympäristövaatimuksia lievennettäisiin hallinto-oikeudessa yrityksen valitusten perusteella? Jos näin todella on, yrityksen johdossa on tehty todella vakavia virhearviota.

Talvivaaran kaivoksen ylösajo veronmaksajien rahoilla on kaikesta päätellen siis perustunut ajatukseen, että kaivosta voitaisiin pyörittää vielä pitkään ympäristölakien vaatimuksia rikkoen. On outoa, jos työ- ja elinkeinoministeriö on ollut tukemassa tällaiseen katteettomaan oletukseen perustuvaa toimintaa ja ohjannut eduskunnan siunauksella siihen myös huomattavan määrän valtion rahaa.  Talvivaaran kaivoksen kokoisen yrityksen toimintaa ei voi rakentaa katteettoman toiveajattelun varaan.

Terrafamen johto on ilmoittanut todennäköisesti valittavansa hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tähän sillä on oikeusvaltiossa täysi oikeus. Valtion rahoilla kannattamatonta toimintaa Talvivaarassa ei tule kuitenkaan enää jatkaa.

Kaivoksen ylösajoon tarvittaisiin yrityksen arvion mukaan valtiolta vielä 200 miljoonan euron lisärahoitus. Terrafamen kommentit hallinto-oikeuden päätöksistä lienee ymmärrettävä siten, että jos päätökset jäävät lainvoimaisiksi, summa tulisi vielä tästäkin nousemaan. Tarvittaneen siis aiemmin ilmoitettu 200 miljoonaa ja lisäksi merkittävä summa ympäristölupien edellyttämiin investointeihin, joihin ei kaikesta päätellen ole riittävästi varauduttu.

Valtio-omistajan olisi nyt käytettävä määrätietoisesti omistajaohjausvaltaansa. On vihdoin myönnettävä, että Talvivaaran toiminnan ylösajoa on tehty virheellisin olettamin. On tunnustettava, että kaivos ei todellakaan voi toimia vuosikausia jatkuvasti ympäristölainsäädäntöä rikkoen.

Valtioneuvoston on syytä tehdä pikaisesti päätös kaivoksen hallitun alasajon aloittamisesta ja alasajon edellyttämästä rahoituksesta.

Pieni jälkiviisastelu sallittakoon. Kirjoitin blogissani kolmisen vuotta sitten (3.5.2013) ensimmäisen kerran Talvivaaran alasajosta: ”Jos Talvivaaran tuotantoprosessia, erityisesti vesienhallintaa, ei ole mahdollista teknisesti saattaa lainmukaiselle tasolle, on syytä valmistautua yrityksen toiminnan hallittuun alasajoon. Lasku Talvivaaran pilaamien vesistöjen ennallistamisesta ja sen aiheuttamien ympäristövahinkojen korvaamisesta kasvaa muutoin kohtuuttomasti ja on nykymenolla kaatumassa veronmaksajien syliin.”

Moni muukin kaivoksen toimintaa seurannut varoitti jo tuolloin ensimmäisiä kertoja siitä, ettei kannattavalle kaivostoiminnalle Talvivaarassa ole edellytyksiä. Olisiko nyt vihdoin aika tunnustaa tosiasiat ja lopettaa veronmaksajien hyvän rahan laittaminen huonon perään?

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista