Kannanotot

Blogi

Mitä kuuluu Euroopan ympäristölle?

31.3.2015 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Euroopan ympäristövirasto (EEA) esitteli tänään parlamentin ympäristövaliokunnassa tämän vuoden raportin Euroopan ympäristön tilasta. Raporttiin kuuluvat myös suositukset siitä, miten ympäristöpolitiikkaa tulisi kehittää.

EU:n ympäristöpolitiikan ohjenuorana ovat 1970-luvulta asti toimineet ympäristöä koskevat toimintaohjelmat, joista tällä hetkellä on voimassa seitsemäs, vuonna 2013 hyväksytty ohjelma. Siinä määritellään konkreettiset tavoitteet vuoden 2020 ympäristön tilalle sekä hahmotellaan pidemmän aikavälin tavoitteita vuodelle 2050.

EEA:n raportissa korostettiin ympäristön tilan parantumista pitkällä aikavälillä: Esimerkiksi päästöjen määrä on suhteellisesti vähäisempi nykyään kuin vaikkapa 1950-luvun autoistumisen ja hiili-intensiivisen teollistumisen aikaan. Myös jätehuolto toimii koko ajan paremmin jäsenvaltioissa, kun otetaan vertailukohdaksi vaikkapa 1800-luku, jolloin Brysselissä peitettiin kaupungin läpi kulkeva joki sen saasteisuuden vuoksi.

EEA_report2015_table20ES201

Samalla raportissa kuitenkin painotettiin, että vuosille 2020 ja 2050 asetetut tavoitteet ovat vielä kaukana. Esimerkiksi biosiversiteettikadon pysäyttäminen vuoteen 2020 mennessä uhkaa jäädä toteutumatta. Kaupunkialueiden ilmansaasteet ovat lisääntymässä. Kemikaalien käyttö ja niiden aiheuttamat negatiiviset kerrannaisvaikutukset lisääntyvät nopeammin kuin kemikaaleja koskeva tutkimustieto.

Euroopan ympäristövirasto suosittaa mahdollisimman nopeaa siirtymistä vihreään talouteen. Jo nyt ympäristöystävällisten ratkaisujen ympärille syntynyt teollisuus on kasvanut 50 prosentilla vuosina 2000-2011. Potentiaalia riittää myös tulevalle kasvulle: on laskettu että jo pelkästään 2 prosentin parannus resurssitehokkuudessa lisäisi Eurooppaan 2 miljoonaa uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä. Cleantech on ala, johon kannattaa investoida.

Tuotanto- ja kulutusmallit tarvitsevat myös uudistamista. Resurssitehokkuus, ihmisten terveys  ja ekosysteemin kantokyky muodostavat kolmion kärjet, jotka ovat toisiinsa sidoksissa ja jotka tulisi pitää kaiken tuotanon ja kulutuksen lähtökohtana.

 

Lisää EU:n seitsemännestä ympäristöä koskevasta toimintaohjelmasta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista