Pietikäinen: Paremmalla sääntelyllä luottamusta luomuun

”Parempaa lainsäädäntöä tarvitaan, jotta kuluttajat voivat jatkossakin luottaa luomutuotteiden laatuun ja turvallisuuteen Euroopassa”, sanoo kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Hän puhui asiasta tänään parlamentin maatalousvaliokunnan kuulemisessa. Pietikäinen vastaa ympäristövaliokunnan lausunnosta komission esitykseen EU:n luomulainsäädännön uudistamisesta. Luomutuotanto kasvaa noin kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Eurostatin mukaan vuonna 2011 luomutuotannossa oli 5,4 prosenttia EU-maiden peltopinta-alasta eli 9,6 miljoonaa hehtaaria. Nyttemmin…

”Parempaa lainsäädäntöä tarvitaan, jotta kuluttajat voivat jatkossakin luottaa luomutuotteiden laatuun ja turvallisuuteen Euroopassa”, sanoo kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Hän puhui asiasta tänään parlamentin maatalousvaliokunnan kuulemisessa.

Pietikäinen vastaa ympäristövaliokunnan lausunnosta komission esitykseen EU:n luomulainsäädännön uudistamisesta.

Luomutuotanto kasvaa noin kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Eurostatin mukaan vuonna 2011 luomutuotannossa oli 5,4 prosenttia EU-maiden peltopinta-alasta eli 9,6 miljoonaa hehtaaria. Nyttemmin määrä ylittää jo reilusti kymmenen miljoonan hehtaarin rajan. Luomutuotanto kiinnostaa muun muassa nuoria viljelijöitä. Luomutuotannon laajentuminen antaa mahdollisuuksia kestävän liiketoiminnan kasvuun eurooppalaisille tuottajille.

Jotta luomutuotanto voisi jatkossakin kasvaa, ala tarvitsee varmuuden siitä, että sääntely on ennakoitavaa eikä siitä muodostu kohtuutonta taakkaa viljelijälle. Toisaalta kuluttajien luottamus ja eurooppalaisen tuotannon korkean tason säilyttäminen suhteessa kansainväliseen kilpailutilanteeseen edellyttävät, että sääntely on laadukasta. Tällä estetään muun muassa luomumerkinnän väärinkäyttö.
Luomulainsäädännön uudistaminen käsitellään parlamentin maatalousvaliokunnassa toukokuussa ja parlamentin täysistunnossa näillä näkymin kesäkuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *